ARAÇ MUAYENESİ

ARAÇ MUAYENESİ

 

ARAÇ MUAYENESİ NEDİR?

Türkiye plakalı aracın muayene edilmesi, Karayolları Trafik Kanunu gereğince motorlu araçlarda bulunması gerekli her türlü hususun ve bu araçlara ait parçaların uygunluğunun incelenmesi anlamına gelir. Motoru araçların muayenesi her yıl düzenli olarak yapılmalıdır. Böylece, araçlarda bulunan kusurlar tespit edilir ve tamiri yapılır. Böylece araç sahipleri gereksiz bakım masraflarından kurtulur ve aracındaki kusurlar sebebiyle doğacak olası kazaların önüne geçebilirler.

ARAÇ MUAYENESİ NASIL YAPILIR?

Türkiye plakalı bir araç, muayene zamanı gelmesi halinde onun muayenesi için öncelikle randevu alınmalıdır. Araç muayenesi için TÜVTÜRK’ün internet sitesi veya çağrı merkezi üzerinden randevu alınabilir. Ancak TÜVTÜRK çağrı merkezleri pazar günleri hizmet vermediğinden çağrı merkezlerine pazar günü hariç diğer günlerde 08.00 ile 20.00 arasında ulaşılabilir.

ARAÇ MUAYENEYE GÖTÜRÜLDÜĞÜNDE NELER YAPILMALIDIR?

Öncelikle Türkiye plakalı bir araç, istasyona getirildiğinde görevliye iletilmek üzere kilometre bilgisine bakılmalı ve not edilmelidir. Ardından görevlinin aracı çağırması beklenmeli ve işlemlerin hızlanması adına bekleme sırasında muayene için gerekli belgeler ve muayene ücreti hazır edilmelidir. Son olarak araç teslim alınacağı zaman sonuç raporu dikkatle dinlenmeli ve rapor ile diğer evrakların alındığından emin olunmalıdır.

ARACIN BORCUNUN OLMASI MUAYENEYE ENGEL OLUR MU?

Önceden Türkiye plakalı aracın üzerinde bir trafik cezası varsa bu durum, aracın muayene olmasına engel değildi. Ancak yeni düzenlemeler ile birlikte artık muayene olacak Türkiye plakalı aracın borcu varsa bu durum, aracın muayene olmasına engel olabilir. Örneğin; araca ait vergi borcu, trafik cezası veya OGS kaçak geçiş cezası gibi borçlar varsa bu borçların araç muayene ettirilmeden önce ödenmesi gerekir. Aksi halde muayene işlemleri yapılmaz.

MUAYENE SONRASINDA NE GİBİ SONUÇLARLA KARŞILAŞILABİLİR?

Muayene sonrasında bir rapor verilir. Bu raporda Türkiye plakalı araç; kusursuz, hafif kusurlu veya ağır kusurlu bulunabilir.

-          Araç, kusursuz veya hafif kusurlu bulunursa, muayene raporu onaylanır ve bir sonraki muayene için tarih belirlenir.

-          Araç ağır kusurlu bulunursa, eksik olan hususlar tespit edilir ve bu eksiklikler giderilmediği sürece rapor tamamlanmamış sayılır.

MUAYENEDE AĞIR KUSURLU BULUNAN ARAÇ İÇİN RAPOR NASIL TAMAMLATILABİLİR?

Türkiye plakalı bir araç, muayene sonucu ağır kusurlu bulunmuşsa, araçtaki eksiklikler giderildiği takdirde bir ay içinde ve bir defaya mahsus olarak tekrardan ücretsiz muayene ettirebilme hakkı bulunur. Dolayısıyla araç ağır kusurlu bulunsa dahi kusurların çözüme kavuşturulup bir ay içinde tekrar ücret ödemeye gerek olmadan aracın yeniden muayene ettirilebilmesi mümkündür. Bu hak, aynı araç türüne hizmet veren tüm TÜVTÜRK istasyonlarında kullanılabilir.

 ARAÇ MUAYENE ÜCRETİ NE KADAR?

Araç muayene ücreti, her yıl güncellenir ve araç türüne göre değişkenlik gösterir. 2021 yılı için otomobil muayene ücreti ise 372,88 TL’dir.

MUAYENESİZ ARAÇ KULLANMANIN CEZASI NEDİR?

Muayenesiz araç kullanmanın cezası, ilk defa yakalanılması halinde para cezasıdır. Her yıl güncellenen bu para cezası 2021 yılı için 314 liradır. İlk defa yakalanılması halinde araca muayene yaptırılması için ek süre verilir. Muayene tarihi geçtiği için yaptırılacak bu muayenede muayene ücreti haricinde gecikme cezası da alınır. Geciken muayene için ödenecek gecikme cezası ay bazında hesaplanır. Ancak araca muayene yaptırılmaz ve araç tekrardan muayenesiz iken yakalanırsa hem yeni bir para cezası uygulanır hem de araç trafikten men edilir. Men cezasından kurtulmak için ise, çekici ücretinin, otopark ücretinin, muayene cezasının ödenmesi ve aracın bir an önce muayene ettirilmesi gerekir.

YABANCI PLAKALI ARAÇ TÜRKİYE’DE MUAYENE EDİLEBİLİR Mİ?

Avrupa Birliği üyesi ülke plakalı bir araç, diğer Avrupa Birliği üyesi olan ülkelerde de muayene ettirilebilir ve bu muayene geçerli bir muayene olur. Ancak Türkiye’de yabancı plakalı bir araç muayene ettirilemez. Dolayısıyla mağdur olmamak için ilgili gümrük müdürlüklerinden, karayolları müdürlüklerinden veya emniyet şube müdürlüklerinden araca ilişkin olarak özel bilgi alınması faydalı olacaktır. Aksi halde Türkiye’de şartlara uygun olmayan bir aracın trafiğe çıkması yasak olduğundan mağduriyetler yaşanabilir.

SON EKLENEN MAKALELER
İyzico
Whatsapp