CEZA HUKUKU KAPSAMINDA HAKSIZ TAHRİK

CEZA HUKUKU KAPSAMINDA HAKSIZ TAHRİK


HAKSIZ TAHRİK NEDİR?

Haksız tahrik 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunun 29. maddesinde ceza sorumluluğunu azaltan bir neden olarak düzenlenmiş olup ilgili madde şu şekildedir; “Haksız bir fiilin meydana getirdiği hiddet veya şiddetli elemin etkisi altında suç işleyen kimseye, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine on sekiz yıldan yirmi dört yıla ve müebbet hapis cezası yerine on iki yıldan on sekiz yıla kadar hapis cezası verilir. Diğer hallerde verilecek cezanın dörtte birinden dörtte üçüne kadarı indirilir.’’


HAKSIZ TAHRİK ŞARTLARI NELERDİR?

Haksız tahrik şartları TCK’da yer almamış, Yargıtay kararlarında belirlenmiştir. Somut olayda haksız tahrikin derecelendirilecek ve cezada indirime gidilecektir. Haksız tahrik şartları şu şekildedir;

-          Haksız tahrik oluşturan bir fiil bulunmalı

-          Haksız tahrike neden olan fiil “haksız bir fiil” olmalı

-          Haksız tahrik teşkil eden fiil faile yönelik olmalı

-          Fail, öfke veya şiddetli elemin etkisi altında suç işlemeli

 

1.    Haksız tahrik oluşturan bir fiil bulunmalı

Haksız tahrikten bahsedebilmek için öncelikle haksız tahrik oluşturan bir eylemin mevcut olması gerekir. Bu nedenle yasal ve hukuki bir hakkını kullanmasına karşılık gerçekleştirilen hukuka aykırı davranışın haksız tahrik kapsamında olması mümkün değildir.

2.    Haksız tahrike neden olan fiil “haksız bir fiil” olmalı

Haksız tahrike neden olan fiilin haksız olup olmadığını hâkim takdir eder. Hâkim bu takdir yetkisini kullanırken toplumda var olan değerlere göre bir değerlendirme yapar.

3.    Haksız tahrik teşkil eden fiil faile yönelik olmalı

Kişinin haksız fiili gerçekleştiren faile karşı eylemde bulunması halinde haksız tahrik uygulama alanı bulacaktır. Aksi halde, haksız fiili uygulayan kişiden başka bir üçüncü kişiye karşı suç işlenmesi halinde haksız tahrik indirimi uygulanmayacaktır.

4.    Fail, öfke veya şiddetli elemin etkisi altında suç işlemeli

Fail suç işlerken kendisine karşı gerçekleştirilen haksız eylemin öfke veya şiddeti ile suç işlemiş ise haksız tahrik kapsamında cezasında indirime gidilecektir.


HAKSIZ TAHRİK İNDİRİMİNİN MİKTARI VE ORANLARI NELERDİR?

Haksız tahrik kapsamında değerlendirilen fiillere uygulanacak indirim miktar ve oranları TCK’nın 29. maddesinde düzenlenmiştir. Haksız bir fiilin meydana getirdiği hiddet veya şiddetli elemin etkisi altında suç işleyen kimseye, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine on sekiz yıldan yirmi dört yıla ve müebbet hapis cezası yerine on iki yıldan on sekiz yıla kadar hapis cezası verilir. Diğer hallerde verilecek cezanın dörtte birinden dörtte üçüne kadarı indirilir.

SON EKLENEN MAKALELER
İyzico
Whatsapp