COVİD-19 SÜRECİNDE TÜRKİYE'YE SEYAHATTE ARANAN ŞARTLAR NELERDİR?

COVİD-19 SÜRECİNDE TÜRKİYE'YE SEYAHATTE ARANAN ŞARTLAR NELERDİR?

Yurt dışından Türkiye’ye gelenlere son 72 saat içerisinde yapılmış PCR testi zorunluluğu getirildi. Sağlık Bakanlığınca 28 Aralık 2020’den itibaren yurt dışından hava yoluyla, 30 Aralık 2020’den itibaren kara veya deniz yoluyla gelen her yolcu negatif PCR test sonucu ibraz etmek zorundadır. Negatif PCR testi sonucunu ibraz etmeyenler Türkiye'ye gelirken uçağa alınmayacaktır. Ülkemize karayolu ile girişlerde, hudut kapılarında PCR testini ibraz etmeyenler ikamet edecekleri adreslerde karantina altına alınacaktır. Bu uygulama 1 Mart 2021 tarihine kadar devam edecektir.

Türkiye’den çıkış sırasında Türk vatandaşlarına HES Kodunu ibraz etme zorunluluğu getirilmişse de 2 yaşından küçük çocuklar için böyle bir zorunluluk mevcut değildir. HES Kodu, tüm yurtiçi ve Türkiye’den yurtdışına olan uçuşlarda kullanılmaktadır.

HES kodları uçuştan 24 saat önce kontrol edilir ve yolculara uçuş seferi hakkında bilgiler verilir. Ancak Sağlık Bakanlığı tarafından yolculuk yapmalarına izin verilmeyen yolcular uçağa alınmayacaktır. HES kodu belirli bir süreliğine olabileceği gibi süresiz olarak da temin edilebilir. Ancak kodunuzun en son yolculuğunuzun bitiş tarihinden sonra en az 7 gün daha geçerli olmasına dikkat edin. Aksi halde rezervasyonunuz onaylanmayacaktır.

Türkiye’de PCR testi yapma yetkisi bulunan havaalanları dört tane olup bunlar; Antalya, İstanbul, İzmir ve Dalaman havaalanlarıdır.

Danimarka, Estonya, İsveç gibi ülkeler dijital aşı pasaportu uygulamasına geçmek için çalışmalar yürüttüğünü belirtmiş ancak resmiyette bir işlem henüz gerçekleştirilmemiştir. Fransa, İngiltere gibi ülkeler ise böyle bir uygulama düşünmediğini dile getirmiştir. Bu konuya birçok ülkenin gündemini meşgul etmekle birlikte henüz somut olarak uygulanmaya başlanmamıştır. Almanya’ya Türkiye'den seyahat edecek bütün yolcuların Almanya’ya varış itibari ile 0-48 saat içerisinde alınmış negatif PCR testi olması gerekmektedir. PCR testi ibraz etmekten muaf yolcular;

-          Diplomatik Pasaport sahipleri,

-          Türkiye Cumhuriyeti tarafından yurt dışında görevlendirilmiş resmi personel,

-          0-2 yaşındaki yolculardır.

Almanya riskli olarak belirlediği 130 ülke üzerinden ülkesine gelen kişilere ücretsiz olarak PCR testi yapmaktadır ancak Türkiye’den gelen seferlerde Negatif PCR testi sonucunu Türkiye’den alıp gelmeyi şart koşmaktadır. Türkiye üzerinden transit uçuşlar hariç doğrudan Almanya’ya yapılan seferlerde negatif PCR testi ibraz edilmesi zorunlu tutulmuştur. Bu kişilere Almanya tekrar test yapmamakta, Türkiye’de yapılan testi kabul etmektedir.

İngiltere, Danimarka, Güney Afrika, Brezilya’da mutasyonlu virüse rastlanmıştır. Bu sebepler; Brezilya, Birleşik Krallık, Danimarka ve Güney Afrika çıkışlı Türkiye varışlı yolcu gelişleri durdurulmuştur. Türkiye çıkışlı, bu ülkelere varışlı uçuşlarımız ve bu ülkelerden üçüncü ülkeler varışlı (transit) uçuşlarımız planlandığı gibi devam etmektedir.

Macaristan, Norveç, Slovenya, Avusturya, Litvanya, Letonya, Polonya, Bangladeş, Gana, Cezayir ve İsrail vize alımını süresiz olarak kapatmıştır.

SON EKLENEN MAKALELER
İyzico
Whatsapp