TRAFİK PARA CEZALARI

TRAFİK PARA CEZALARI

YABANCI PLAKALI ARAÇLARIN SÜRÜCÜLERİNE VE TESCİL PLAKALARINA DÜZENELENEN TRAFİK İDARİ PARA CELAEININ TAHSİLİ NASIL OLUR VE NERELERDE YAPILIR?

 Bu cezaların Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı muhasebe birimleri ve bu birimlere bağlı muhasebe yetkilisi mutemetlerine, vergi daireleri ile Gelir İdaresi Başkanlığınca yetkilendirilen banka veya PTT şubelerine ödenmesi gerekmektedir.

• Türkiye karayollarında trafik cezası aldığınızda, cezanızı 15 gün içerisinde ödemeniz halinde, cezada %25 indirim yapılmaktadır.
• Cezanızı ödememeniz halinde bu ücret sizden Türkiye’den çıkarken gümrük kapısında tahsil edilecektir. Yabancı plakalı araçların Türkiye’de haklarında düzenlenen trafik cezalarını ödemeden ülkeden çıkışlarına gümrük idarelerince izin verilmemektedir.

YABANCI PLAKALI ARAÇLARA YAZILAN TRAFİK CEZALARI ONLİNE OLARAK SORGULANABİLİR Mİ?

Türkiye’de yabancı plakalı araçlara düzenlenen trafik idari para cezası karar tutanakları bilgisayar veri tabanına veri girişi yapıldığı an itibariyle elektronik ortamda Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığına bildirilmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığının “ivd.gib.gov.tr. internet adresindeki “MTV ve Trafik Para Cezası Ödeme” ekranından yabancı araç plakasıyla sorgulama yapılarak ceza bilgileri (araç ile ülkemize giriş yapan ad soyad/unvan, pasaport no, ceza tarihi, tutanak seri sıra numarası, tutacak düzenleyen birim, ceza düzenleyen il/ilçe ve ceza tutarı) görüntülenmekte ve ödeme yapılabilmektedir.

YURT DIŞINDAN TRAFİK CEZALARININ ÖDENMESİ MÜMKÜN MÜDÜR?

Gelir idaresi Başkanlığının “ivd.gib.gov.tr.” internet adresindeki “MTV ve Trafik Para Cezası Ödeme” ekranından yabancı araç plakası ile sorgulama yapılacak trafik cezalarının ödenmesi mümkündür.

TRAFİK CEZALARI YURT DIŞINDA TEBLİĞ EDİLİR Mİ?

Türkiye’de yabancı plakalı araçların sürücülerine ve tescil plakalarına düzenlenen ceza tutanakları, anında elektronik ortama ve kesinleşme şartı aranmaksızın Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden Ticaret Bakanlığına aktarılmaktadır. Ülkeyi terk etmek üzere sınır kapılarına gelen yabancı plakalı araçların, gümrük görevlilerince yapılan sorgulamasında, sistemde tahsil edilmemiş trafik idari para cezası görülmesi halinde trafik idari para cezası ödenmeden ülkeyi terk etmesine Ticaret Bakanlığınca izin verilmemektedir. Bu nedenle, ülkemizde düzenlenen trafik idari para cezası karar tutanağı/tutanakları yurt dışında tebliğ edilmemektedir.

TRAFİK CEZALARINA İLİŞKİN İŞLEMLER YURT DIŞINDA DIŞ TEMSİLCİLİKLERİMİZDE YAPILABİLİR Mİ?

Türkiye’de düzenlenen trafik idari para cezası karar tutanağı/tutanakları için yurt dışında dış temsilciliklerimiz üzerinden yapılabilecek herhangi bir işlem bulunmamaktadır.

TRAFİK CEZASINA NASIL İTİRAZ EDİLEBİLİR?

Yanlış veya haksız yere yazıldığı düşünülen bir trafik cezasına itirazın, cezayı içeren belgenin tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde, cezanın yazıldığı ilde bulunan Sulh Ceza Hakimliği’ne yapılması gerekmektedir.

SON EKLENEN MAKALELER
İyzico
Whatsapp