VELAYET DAVASI NEDİR?

VELAYET DAVASI NEDİR? 

Çocuğun velayeti kendisinde olmayan eşin diğer eşe karşı açtığı bir aile hukuku davası türüdür. Velayet davası aile mahkemelerinde açılır.


VELAYET DAVASI NE KADAR SÜRER?

Dava süresi bulunduğu ile ve mahkemenin dosya yoğunluğuna göre değişkenlik göstermektedir. Ancak ortalama 1 yıl sürmektedir.

 

ÇOCUĞUN VELAYETİ HANGİ DURUMLARDA BABAYA VERİLİR?

Mahkeme velayete ilişkin kararında çocuğun bakım ve gözetiminin hangi ebeveynin daha iyi yerine getireceği ve müşterek çocuğun; okulu, sağlığı gibi durumlara bakarak vermektedir. Önemli olan çocuğun üstün yararının gözetilerek karar verilmesidir. Anne bakımına muhtaç yaşta olsa dahi çocuğun baba yanında kalması psikolojik ve fiziksel olarak daha iyi olacaksa mahkeme velayet hakkını babaya verecektir.

 

GEÇİCİ VELAYET NEDİR?

Geçici velayet, mahkeme tarafından tedbiren verilen bir karardır. Boşanma davası devam ederken verilen geçici velayet kararı, boşanma kararının kesinleşmesi ile sona ermektedir.

 

VELAYET DAVASINDA ÇOCUĞUN DİNLENMESİ NASIL OLUR? ÇOCUĞUN KARARI ÖNEMLİ MİDİR?

Çocuğun idrak yaşında olması halinde çocuk mahkeme huzurunda dinlenebilecektir. Çocuk dinlenirken duruşma salonundan anne ve baba çıkarılacak, pedagog eşliğinde çocuğa anne yanında mı yoksa baba yanında mı kalmak istediği sorulacaktır. Mahkemede dinlenilmiyor ise sosyal inceleme raporu için uzman pedagog tarafından çocuğun görüşü sorulacak, cevabında bir etki altında kalıp kalmadığı raporda belirtilecektir.

 

VELAYETİ ANNEDE OLAN ÇOCUĞUN BABANIN ONAYI OLMAKSIZIN ŞEHİR DIŞINA ÇIKIŞI SUÇ MUDUR?

Velayet hakkını alan annenin şehir dışına çıkmasına bir engel bulunmamaktadır. Şehir dışına çocuğuyla birlikte baba onayı olmadan çıkabilecektir; ancak mahkemenin kurmuş olduğu kişisel ilişki günlerinde çocuğu babaya teslim etmeli, kişisel ilişki günleri haricinde şehir dışına çıkabilmektedir.

 

EVLİLİK DIŞI ÇOCUĞUN VELAYETİ KİME VERİLİR?

Evlilik dışı çocuğun olması halinde velayet hakkı annede olacaktır. Babanın çocuğu nüfusa alması ve anne ile evlenmesi halinde çocuğun velayet hakkı hem annede hem de babada olacaktır.

 

ORTAK (MÜŞTEREK) VELAYET NEDİR?

Ortak velayet, evlilik birliğinde olan ve boşanma sonrasında devam eden velayet hakkıdır. Ortak velayette her iki ebeveynin velayet hakkı olup bakım, gözetim, eğitim, denetim, korunma, sağlık gibi birçok konuda eşit söz hakkına sahip olacaktır. Anne ve babanın birçok konuda zıt görüşte olması halinde ortak velayet hakkının uygulanması zorlaşmaktadır.

 

VELAYET HAKKI OLMAYAN EBEVEYN ÇOCUĞU NE ZAMAN GÖREBİLİR?

Mahkeme tarafından çocuğun velayet hakkını almayan diğer ebeveyn ile çocuk arasında kişisel ilişki günlerinin kurulması yönünde karar verilecektir. Bu karara istinaden velayet hakkını almayan ebeveyn mahkemenin takdir ettiği günlerde çocuğu teslim alabilecektir.


SON EKLENEN MAKALELER
İyzico
Whatsapp