CİNSEL SALDIRI

CİNSEL SALDIRI

Cinsel saldırı suçuyla kadın, erkek, çocuk, genç, yaşlı, her meslekten insan karşılaşabilir. Bu suçu işleyen kişi mağdurun daha önce hiç tanımadığı biri olabileceği gibi maalesef ki tanıdığı hatta ailesinin içinden biri de olabilir. Unutulmamalıdır ki hiç kimse cinsel saldırıya maruz kalmak istemez ve bunu hak etmez. Birinin cinsel saldırıya maruz kalması onu suçlu veya değersiz yapmaz. Her insan değerli, özel ve biriciktir.


CİNSEL SALDIRI SUÇU NEDİR?

Cinsel saldırı bir kişinin izni ve onayı olmadan yani isteği dışında cinsel bir eyleme maruz kalması olarak tanımlanabilir. Cinsel saldırının varlığından söz edebilmek için vücut dokunulmazlığının ihlal edilmesi gerekli ve yeterlidir. Vücuda fiziksel temasla gerçekleştirilen hareketler cinsel saldırı suçu olarak değerlendirilirken, vücuda temas olmadan yapılan cinsel içerikli hareketler ise cinsel taciz suçunu oluşturur. 


HANGİ HAREKETLER CİNSEL SALDIRI SUÇU OLARAK KABUL EDİLİR?

Bir hareketin cinsel saldırı olarak kabul edilebilmesi için fiziksel olarak vücuda bir temasın gerçekleşmesi gerekir. Bu suç failin hareketine ve mağdurdaki vücut dokunulmazlığının ihlali derecesine göre ikiye ayrılır.

Birincisi basit cinsel saldırı suçudur. Suçun basit hali; kişinin bedenine cinsel ilişki düzeyine varmayacak şekilde temasta bulunmak olarak tanımlanabilir. Örneklemek gerekirse; bir kişiye isteği dışında dokunmak, sarılmak veya öpmek..

Suçun bir diğer hali ise nitelikli cinsel saldırı yani tecavüz suçudur. Suçun nitelikli hali; kişinin vücuda “organ” veya “sair bir cisim” sokulmasıyla vücut dokunulmazlığının ihlal edilmesi olarak tanımlanır. Örneklemek gerekirse; bir kişiyle isteği dışında cinsel ilişkiye girilmesi suçun nitelikli ve daha ağır cezayı gerektiren halini oluşturur.


CİNSEL SALDIRI SUÇU NASIL İSPAT EDİLEBİLİR?

Cinsel saldırı suçu mağdur ve fail arasında gerçekleştiğinden; video, ses kaydı veya tanık gibi delillerle ispat edilmesi pek mümkün değildir. Bu nedenle mahkemeler tarafından mağdurun beyanı diğer delillerin üstünde tutulur. Yargıtay yerleşik kararlarıyla suçun ispatı konusunda bazı kriterler getirmiştir. Yargıtay’a göre, fail ve mağdur dışında tanığın olmadığı cinsel suçlarda şu olgular tartışılarak suçun ispat edilip edilmediği belirlenmelidir:

-          Mağdurun sanığı tanıyıp tanımadığı: Failin suç öncesinde mağdur tarafından tanınmıyor olması halinde mağdurun kimliği ve eşgali belirli bir kimseyi cinsel saldırı faili gösteren beyanına değer verilmelidir.

-          Fail ile mağdur arasında önceye dayalı herhangi bir husumet bulunup bulunmadığı: Mağdur ile fail arasında herhangi bir husumet varsa mağdurun cinsel saldırıya maruz kaldığına ilişkin beyanı Yargıtay tarafından ispat için yeterli görülmemektedir. Ancak, taraflar arasında önceye dayalı husumet yoksa mağdurun beyanına itibar etmek gerekir.

-          Mağdurun kendi şeref ve onurunu ilgilendiren bir konuda iftira atması için sebep bulunup bulunmadığı: Cinsel saldırı fiilinin mağdurda bıraktığı etkiler dikkate alındığında mağdurun kendi şeref ve onurunu ilgilendiren bir konuda iftira atması için somut bir olgu tespit edilememişse beyanına itibar edilmelidir.

-          Mağdurun beyanlarının tutarlı ve çelişkisiz olması: Mağdurun beyanı tüm aşamalarda birbiri ile tutarlı ve uyumlu olmalıdır. Yargıtay uygulamalarına göre çelişkiler içeren, hayatın olağan akışına açıkça aykırı olan, aşamalarda değişen mağdur beyanlarına itibar edilmemektedir.


CİNSEL SALDIRI SUÇUNA MARUZ KALINMASI HALİNDE NEREYE ŞİKÂYET EDİLEBİLİR?

Cinsel saldırı durumuyla karşılaşılması halinde mağdur, delillerin kaybolmaması için; duş almamalı, giysilerini yıkamamalı ve etraftaki hiçbir şeye dokunmadan hemen şikayetçi olmalıdır. Bunun için ALO 155 polis hattını arayarak ya da en yakın polis merkezine giderek yahut adliyelerde yer alan savcılığa şikâyet dilekçesi vererek şikayetçi olunabilir. Sürecin mağdurun psikolojisi açısından sarsıcı olması sebebiyle avukat desteği alınarak takip edilmesi süreci kolaylaştıracaktır.

Eğer çevredeki birinin cinsel saldırıya uğradığına ilişkin şüpheler var ise bu durumda da Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığına bağlı ALO 183 Sosyal Destek Hattı aranarak bildirilmelidir. Bakanlığın vermiş olduğu bu hizmet herkese açıktır.

CİNSEL SALDIRI SUÇUNUN CEZASI NEDİR?

Cinsel saldırı suçunun cezası Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenmiştir. Kanuna göre suçun basit halinde cinsel saldırıda bulunan kişi hakkında mağdurun şikâyeti üzerine 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilir. Suçun nitelikli halinde ise cinsel saldırıda bulunan kişi hakkında 12 yıldan az olmamak üzere hapis cezası verilir. Bu suçun eş tarafından işlenmesi halinde yargılama yapılabilmesi için mağdur eşin şikâyeti aranır.

CİNSEL SALDIRI SUÇUNDA UZLAŞMA MÜMKÜN MÜ?

Cinsel saldırı suçları uzlaşmaya tabi olan suçlar arasında sayılmadığından uzlaşma hükümleri uygulanmaz.

SON EKLENEN MAKALELER
İyzico
Whatsapp