DOĞUM TESCİL BAŞVURUSU VE DOĞUM YARDIMI

DOĞUM TESCİL BAŞVURUSU VE DOĞUM YARDIMI

 

YURT DIŞINDA YAPILAN DOĞUMUN TÜRKİYE’YE BİLDİRİMİ, NASIL VE NE KADAR SÜREDE YAPILMALIDIR?

Yurtdışında yapılan doğumun ardından 60 gün içerisinde dış temsilciliğe bildirimde bulunulması gerekir.

Dış temsilciliğe doğum bildirimi; 

-          Doğum yapılan yabancı ülke makamlarından alınan resmî belge veya rapor verilerek ya da

-          Doğumla ilgili resmi belge veya raporların aslı ve Türkçeye tercüme edilmiş örnekleri, kimlik bilgileri ve çocuğa koyulan adı belirten dilekçenin dış temsilciliklere gönderilmesiyle doğum bildirimi yapılmaktadır.


YURT DIŞINDA EVLİLİK BİRLİĞİ DIŞINDA DOĞAN VE BABANIN TANIDIĞI ÇOCUĞUN DOĞUM TESCİL BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Evlilik birliği dışında doğan çocuğun, Türkiye Dış Temsilciliklerine şahsen başvurularak, babalık tanıma senedi düzenletmek suretiyle tanıması mümkündür. Eğer tanıma yabancı ülkenin mahkeme, belediye gibi yerel makamları önünde yapıldıysa, yerel makamlarca düzenlenen babalık tanıma senedi ve Türkçe tercümesi ile Türkiye Dış Temsilciliklerine başvurularak tanıma işlemlerini gerçekleştirilir.


YURT DIŞINDA EVLİLİK BİRLİĞİ DIŞINDA DOĞAN ÇOCUĞUN ANNESİ, DOĞUM TESCİL BAŞVURUSUNU NASIL YAPAR?

Kadının yurtdışında evlilik birliği dışında çocuk doğurması ve babanın çocuğu tanımamış olması durumunda çocuk, aile kütüğüne annenin bekârlık soyadınla kaydedilir. Eğer annenin yapmış olduğun bu kayıttan sonra çocuk resmi bir belgeyle babası tarafından tanınırsa, babasının soyadıyla babanın nüfus kütüğüne kaydedilir.


YURT DIŞINDA DOĞUM TESCİLİ YAPTIRILAN ÇOCUK İÇİN NE ZAMAN NÜFUS CÜZDANI VE PASAPORT BAŞVURUSU YAPILABİLİR?

Çocuğuna kimlik çıkarabilmek için öncelikle doğum tescili yaptırılmalıdır. Doğum tescili yaptırılan çocuk için kimlik kartı başvurusu yapılabilir. Bazı temsilciliklerde doğum tescili ile kimlik başvurusu aynı anda alınsa bile bu durumun her temsilcilik tarafından uygulanan bir yöntem değildir. Çocuk için pasaport başvurusunda bulunulacaksa öncelikle yeni doğan çocuğa kimlik kartı çıkarılmış olması gerekir.

Özetle yeni doğan çocuk için önce doğum tescili yaptırılmalı, ardından da kimlik başvurusunda bulunmalıdır. Tüm bunlar tamamlandıktan sonra çocuk için pasaport başvurusunda bulunulabilir.


YURT DIŞINDA DOĞUM YARDIMI ALINABİLİR Mİ?

Yurtdışında yaşayanlar Büyükelçilik ve Konsolosluklara giderek şahsen veya iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla doğum yardımı başvurusu yapabilir. Yurtdışında yaşayan ancak Türkiye’de bulunanlar kendilerine en yakın olan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ya da Sosyal Hizmet Merkezine giderek başvuruda bulunabilir.


DOĞUM YARDIMINI KİMLER ALIR?

Doğum yardımı, anne ve babanın her ikisinin sağ ve Türk vatandaşı ya da Mavi kartlı olması halinde anneye yapılır. Annenin Türk vatandaşı ya da Mavi kartlı olmaması veya annenin vefat etmiş olması halinde doğum yardımı Türk vatandaşı ya da Mavi kartlı olan babaya yapılır. Doğum yardımı kapsamında yapılan destek miktarı her yıl güncellenmektedir.


HAMİLEYKEN DOĞUM YARDIMI BAŞVURU YAPABİLİR MİSİN?

Doğum yardımı başvurusu çocuğun canlı olarak doğması halinde yapılır. Bu nedenle doğumu gerçekleştiren kişi, çocuğun nüfus kayıt işleminin yapılmasının ardından ilgili dış temsilciliğe veya nüfus müdürlüğüne başvuruda bulunmalıdır.

SON EKLENEN MAKALELER
İyzico
Whatsapp