İCRA DOSYASINA MAL BEYANINDA BULUNMA

İCRA DOSYASINA MAL BEYANINDA BULUNMA

 

Alacaklı olduğunu iddia eden kişi tarafından başlatılan icra takibinin ardından, borçlu görünen kişinin icra takibine süresinde itiraz etmemesiyle takip kesinleşir. Bu durumda borçlu görünen kişinin, takip konusu alacağa yetecek oranda hem kendisinde hem üçüncü kişiler nezdinde bulunan mal, alacak ve haklarından borcuna yetecek miktarı ve her türlü kazanç ve gelirlerini, yaşayış tarzına göre geçim kaynaklarını, borcunu ne şekilde ödeyebileceğini yazılı veya sözlü olarak icra dairesine bildirmesi işlemine mal beyanı denir.

 

İCRA DAİRESİNE MAL BEYANINDA BULUNMA SÜRESİ KAÇ GÜNDÜR?

Mal beyanında bulunma süresi takip türüne göre değişkenlik göstermektedir. Borçlu genel haciz yoluyla başlatılan icra takibinde ödeme emrinin kendisine tebliğinden itibaren 7 gün içinde ödeme emrine itiraz edebilir, ödeme emrine itiraz etmiyorsa aynı süre içerisinde mal beyanında bulunmalıdır. Eğer borçlu 7 günlük itiraz süresi içerisinde borca itiraz etmişse, itirazın kaldırılmasına veya iptaline dair karar verilinceye kadar mal beyanında bulunmak zorunda değildir. Ancak mahkemenin itirazın kaldırılmasına veya iptaline karar vermesi halinde borçlu, 3 gün içerisinde mal beyanında bulunmalıdır.

Borçlu kambiyo senetlerine mahsus haciz yoluyla başlatılan icra takibinde ödeme emrinin kendisine tebliğinden itibaren 10 gün içerisinde mal beyanında bulunmak zorundadır.

 

MAL BEYANI DİLEKÇESİ İCRA DAİRESİNE SUNULMAZSA NE OLUR, CEZASI NEDİR?

Borçlunun üzerine hiçbir mal varlığı olmasa dahi mal beyanında bulunması, icra dairesine giderek malının bulunmadığını bildirmesi gerekir. Kişinin mal varlığı olsun ya da olmasın mal beyanında bulunmaması halinde alacaklının İcra Mahkemesine yapacağı şikâyet üzerine mahkeme tarafından 1 defaya mahsus olmak üzere borçlunun tazyik hapsine karar verilir. Tazyik hapsi süresi en fazla 3 ay olabilir. Tazyik hapsi, borçlu mal beyanında bulununca sona ermektedir.  İcra Mahkemesi tarafından tazyik hapsi verilmesinin sebebi mal beyanında bulunulmamasıdır. Borçlunun hapse girmekle borçtan kurtulması mümkün değildir. İcra takibi devam ettiğinden borçlunun borcu da devam edecektir.

 

MAL BEYANININ GERÇEĞE AYKIRI OLMASI HALİNDE NE OLUR?

İcra İflas Kanunun 338. maddesinde borçlunun gerçeğe aykırı mal beyanında bulunması şu şekilde düzenlenmiştir;  ‘’ Bu Kanuna göre istenen beyanı, hakikate aykırı surette yapan kimse, alacaklının şikâyeti üzerine, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.’’

 

BORÇLUNUN SONRADAN KAZANDIĞI MALLARI BEYAN ETMESİ GEREKİR Mİ?

İcra takibi ve borçlunun borcu devam ettiği sürece borçlunun sorumluluğu sona ermeyecektir. Borçlunun yeni bir mal edinmesi veyahut kazancında artış olması halinde bu durumu 7 gün içerisinde İcra Müdürlüğüne bildirmesi gereklidir.

 

MAL BEYANI DİLEKÇESİ NASIL YAZILIR?

Mal beyanında bulunacak borçlu kendisine tebliğ edilen ödeme emrinde yer alan takibin açıldığı icra müdürlüğüne hitaben ilgili dosya bilgilerini yazmalıdır. Devamında da herhangi bir malvarlığı yoksa malvarlığının olmadığını, mal varlığı var ise borcuna yetecek kısma ilişkin bilgileri yazmalı ve imzalayarak icra müdürlüğüne vermelidir.

SON EKLENEN MAKALELER
İyzico
Whatsapp