TEHDİT SUÇU VE CEZASI NEDİR?

TEHDİT SUÇU VE CEZASI NEDİR?

Tehdit suçu, Türk Ceza Kanunu’nun Kişilere Karşı Suçlar başlıklı ikinci kısmında, Hürriyete Karşı Suçlar başlıklı yedinci bölümünde düzenlenmiş bir tehlike suçudur.

TCK m.106 hükmüne göre tehdit suçunun oluşabilmesi için bir gerçek kişinin kendisinin veya yakınının hayatına, vücut veya cinsel dokunulmazlığına yönelik bir saldırı gerçekleştireceğini mağdura bildirmesiyle meydana gelmektedir.

 

TEHDİT SUÇU İLE KORUNAN HUKUKİ DEĞER NEDİR?

Tehdidin koruduğu hukukî değer, kişilerin huzur ve sükûnudur. Böylece kişilerde bir güvensizlik duygusunun meydana gelmesi engellenmektedir. Bu nedenle, söz konusu madde ile insanın kendisine özgü sulh ve sükûnuna karşı işlenen saldırılar cezalandırılmış olmaktadır. Fakat tehdidin bu maddeyle korumak istediği esas değer, kişinin karar verme ve hareket etme hürriyetidir.

 

TEHDİT SUÇU HANGİ FİİLLERLE İŞLENEBİLİR?

Tehdit fiilini oluşturan bildirim; yazılı, sözlü, sembol, şekil veya bir eylemde bulunmak suretiyle pek çok farklı şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Yargıtay; “ben sana gösteririm”, “sizden hesap soracağım”, ‘’sen bizim kapının önünden geçersin, o zaman görürsün” gibi sözleri tehdit olarak kabul etmektedir.

 

TEHDİT SUÇU KİMLERE KARŞI İŞLENEBİLİR?

Herkes tehdit suçunun mağduru olabilir. Ancak suçun oluşması için mağdurun belirli olması gerekmektedir. Tehdit eyleminin belirli bir kişiye yöneltilmemesi eylemi tehdit suçu bakımından değerlendirilmesine engel teşkil etmektedir.

Tehdit kişinin kendisine yönelebileceği gibi kanunda ki lafzı ile kişinin yakınlarına da hedef alabilir. Kanunda belirtilen bu yakınlık kavramı sadece kişinin ailesi olarak sınırlandırılmamıştır. Mağdur ile arasında yakın ve sıkı bir ilişki bulunan akraba, arkadaş dost herkes yakın olarak kabul edilmektedir. Burada önemli husus fail tarafından gerçekleştirilen işbu eylem ile kişinin iç huzurunun bozulması ve korku duyması olarak belirtilebilmektedir.

 

TEHDİT SUÇUNUN ŞİKAYET SÜRESİ NEDİR?

Tehdit suçunun sadece malvarlığına yönelik veya sair kötülük teşkil eden basit hali şikâyete tabi suçlardandır. Failin fiilinin soruşturulabilmesi için mağdurun şikâyeti aranır. Bu nedenle mağdur fiili ve faili öğrenmesinden itibaren 6 ay içerisinde şikâyette bulunmalıdır.

Tehdit suçunun yaşam hakkına yönelik basit şekli ve aşağıda yer alan nitelikli hallerinin işlenmesi durumunda suçun takibi şikâyete bağlı değildir. Bu durumda mağdur dava zamanaşımı olan 8 yıllık süre içerisinde şikâyet hakkını kullanabilecektir.

 

TEHDİT SUÇU UZLAŞMAYA TABİ MİDİR?

Tehdit suçunun TCK m.106/1 hükmünde düzenlen temel şekli uzlaşmaya tabidir. Fail ile mağdur veya kanuni temsilcisinin, uzlaştırmacı tarafından anlaştırılmaları suretiyle tehdit suçuna ilişkin uyuşmazlık giderilebilir. Uzlaştırma prosedürü hem soruşturma aşamasında hem de kovuşturma aşamasında uygulanabilir.

 

TEHDİT SUÇUNDA GÖREVLİ MAHKEME NERESİDİR?

Tehdit suçlarına ilişkin kovuşturma yapmaya görevli mahkemeler Asliye Ceza Mahkemeleridir. Fakat tehdit amacıyla kasten öldürme, kasten yaralama veya malvarlığına zarar verme suçunun işlenmesi halinde kovuşturma yapmaya görevli mahkemeler Ağır Ceza Mahkemeleridir.

SON EKLENEN MAKALELER
İyzico
Whatsapp