TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ

TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ

 

TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİNİN GÖREV ALANI NEDİR?

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un “Kuruluşu ve Görev Alanı” başlıklı 66. maddesi uyarınca tüketici hakem heyetleri, tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara çözüm bulmak amacıyla kurulmuştur.

TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİNE BAŞVURUDA BİR ARADA BULUNMASI GEREKEN UNSURLAR NELERDİR?

Uyuşmazlığın 6502 sayılı Kanun kapsamında bir tüketici işleminden veya tüketiciye yönelik bir uygulamadan kaynaklanması, diğer bir ifade ile uyuşmazlığın taraflarından birinin tüketici diğer tarafın ise satıcı veya sağlayıcı olması,

Uyuşmazlık konusunun her yıl belirlenen parasal sınırların altında kalmasıdır.


GÖREVLİ HAKEM HEYETİNİN TESPİTİNDE HANGİ TARİHİNDEKİ PARASAL SINIR ESAS ALINMALIDIR?

Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliği’nin “Görev Alanı” başlıklı 6. maddesinde görevli tüketici hakem heyetinin tespitinde başvuru tarihindeki parasal sınırların esas alınacağı düzenlenmiştir.


BELİRSİZ ALACAKLARDA GÖREVLİ TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ NASIL TESPİT EDİLİR?

Tüketici hakem heyetleri uyuşmazlıkla ilgili karar verirken tarafların talebiyle bağlı olduğu belirtilmiş ve belirsiz alacak başvurularına ilişkin özel bir düzenleme öngörülmüştür. Başvurunun yapıldığı tarihte uyuşmazlık miktarının tam ve kesin olarak belirlenebilmesinin mümkün olmadığı durumlarda, başvuru sahibinin hukuki ilişkiyi ve asgari bir miktarı belirtmesi ile inceleme sürecinde uyuşmazlık miktarının bilgi veya belgelerle tam olarak tespit edilmesi halinde tüketici hakem heyetlerince, başvuruda talep edilen miktardan daha fazlasına veya daha azına karar verilebilecektir. Ancak verilen kararın her halükârda belirtilen parasal sınırlar dahilinde olması gerekir.


YABANCILIK UNSURU İÇEREN UYUŞMAZLIKLAR İÇİN TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİNE BAŞVURULABİLİR Mİ?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan bir tüketicinin Türkiye’de mukim bir satıcı veya sağlayıcı ile yaşadığı uyuşmazlığın çözümü amacıyla tüketici hakem heyetine başvurabilmesi ve tüketici hakem heyeti tarafından bağlayıcı karar alınabilmesi mümkündür. Diğer taraftan T.C. vatandaşı olan bir tüketicinin yabancı bir ülkede mukim bir satıcı veya sağlayıcı ile yaşadığı uyuşmazlığın çözümü amacıyla tüketici hakem heyetine başvurması durumunda, tüketici hakem heyetince alınacak kararın kanunların mülkiliği ilkesi gereğince bağlayıcı olmayacağı ve söz konusu uyuşmazlığın tüketici hakem heyeti görev alanına girmeyeceği değerlendirilmektedir.


TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİNİN KARARLARININ YERİNE GETİRİLMESİ NASIL SAĞLANABİLİR?

Tüketici hakem heyetlerinin kararları tarafları bağlayıcı niteliktedir. Söz konusu kararlar yerine getirilmezse, İcra ve İflas Kanunu kapsamında ilamların icrası hükümlerine göre kararın uygulanmasına yönelik işlemler için ilgili icra dairesine başvurulabilir.

SON EKLENEN MAKALELER
İyzico
Whatsapp