TÜRKİYE’DEN YURTDIŞINA PTT ARACILIĞI İLE PARA GÖNDERME

TÜRKİYE’DEN YURTDIŞINA PTT ARACILIĞI İLE PARA GÖNDERME


Yurtdışında yaşayıp Türkiye ile maddi ilişkileri devam edenlerin ülkeler arası para transferi yapma ihtiyacının doğması neticesinde para gönderme yöntemleri çeşitlenmiş ve artmıştır. Ülkeler arasında para göndermek isteyenler, var olan yöntemlerden hem en ucuz hem de en hızlı olan yöntemi aramaktadır. 

PTT bankacılık sektörüne 2010 yılında girmiş ve ilk olarak yurt içi para transferlerine başlamıştır. Akabinde aktif bank ile de çalışmakta olan PTT, yurtdışına da para transferleri yapmaya başlamıştır. Ucuz Para Transferi, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından lisanslandırılan ilk ödeme kuruluşu olması sebebiyle de güvenilirdir. PTT şubeleriyle Türkiye’nin en geniş dağıtım ağına sahip kurum olduğundan banka şubelerinin bile olmadığı yerlerdeki ofisleriyle UPT’ye Türkiye’deki bütün PTT noktalarından ulaşılabilmekte ve yurtdışı para transferleri yapılabilmektedir. Erişim ve ulaşım olanağının yüksek olması sebebiyle de tercih edilmektedir.

 

PTT İLE PARA TRANSFERİNDE HANGİ KİMLİK BELGELERİ KULLANILABİLİR?

PTT aracılığı ile yapılacak ülkeler arası para transferlerinde aşağıda yer alan kimlik belgeleri kullanılabilecektir.

-          Nüfus Cüzdanı,

-          Ehliyet,

-          Pasaport,

-          İkamet tezkeresi (oturma izin belgesi) kullanılabilecektir.

Türkiye’de iş veya turistik gezi amaçlı bulunan yabancıların, PTT aracılığıyla yurt dışı havale hizmetinden yaralanabilmeleri için geçerli kimlik olarak pasaportlarıyla işlem yapmaları zorunlu tutulmaktadır.

 

PTT İLE ÜLKELER ARASI HAVALE İŞLEMLERİ YAPILIRKEN BANKA HESAP NUMARASININ OLMASI VE TUTARIN TÜRK LİRASI CİNSİNDEN OLMASI ZORUNLU MU?

Öncelikle PTT aracılığıyla yurtdışına para transferleri; TL, EURO, USD gibi farklı para birimleri kullanılarak yapılabilmektedir. Göndermek istenilen tutar; alıcının ismine, IBAN veya hesap numarasına aktarılabilmektedir.

 

PTT ARACILIĞI İLE YURTDIŞINA GÖNDERİLEN ÖDEMELERDE FARKLI YÖNTEMLER SEÇİLEBİLİR Mİ?

PTT, bünyesinde birçok yurtdışı para transfer yöntemi barındırmaktadır. PTT işyerlerine başvurulması halinde bu ödeme yöntemleri seçilmek suretiyle yurtdışına para gönderilebilecektir.

-    PTT yurtdışı havale hizmeti ile Türkiye’nin anlaşması olduğu ülkelere havale yoluyla para transferleri yapılmaktadır.

-   Bununla birlikte dünyada 200’den fazla ülkenin kullanmış olduğu Wester Union yurtdışı para transfer hizmeti de bulunmaktadır. Wester Union ile, dünyadaki pek çok ülkeye PTT bünyesinde kısa sürede para transferi yapılabilecektir.

-   2020 yılı itibariyle PTT bünyesinden Global Ödeme Hizmetleri aracılığı ile de para transferleri gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda Türkiye’den yurtdışındaki bir kişiye gönderilen tutara ait referans numarası ile PTT işyerlerinden Ödeme Formunu doldurmak suretiyle geçerli kimlik belgesinin (Nüfus Cüzdanı, Ehliyet, Pasaport, Oturma Belgesi) ibrazı ile, para istenilen döviz cinsinden veya Türk Lirası olarak alınabilmektedir.

 

PTT ARACILIĞIYLA PARA GÖNDERME İŞLEMLERİNDE NASIL BİR YOL TAKİP EİDLMELİDİR?

PTT ile para gönderiminde bulunmak için en yakın şubeye gidilmelidir. Geçerli kimlik belgesi ile birlikte PTT’den alınacak para gönderme formunun doldurulması suretiyle yurtdışına Türk Lirası veya döviz cinsinden para gönderebilecektir. Paranın ulaşması istenilen kişinin ismi veya hesap numarası bildirilerek transfer işlemi gerçekleştirilir. Gönderilmek istenilen tutara ve ülkeye göre değişiklik gösteren işlem ücreti ödenmelidir. İşleme ilişkin referans numarası alıcıya iletilmesi için göndericiye verilir.  Alıcı geçerli kimlik belgesi ve referans numarası ile parayı PTT şubesinden alabilir. Transferin banka hesabına yapılması halinde karta gönderilen para otomatik olarak alıcının hesabına aktarılacaktır.

SON EKLENEN MAKALELER
İyzico
Whatsapp