USULSÜZ TEBLİGAT

USULSÜZ TEBLİGAT

 

TEBLİGAT NEDİR?

Tebligat, hukuki işlemlerin ilgili kanunda öngörülen şekilde muhatabına veya muhatap adına kabule kanunen yetkili kişilere yazılı olarak bildirimi ve bu bildirimin yapıldığının belgelendirilmesi işlemidir. Tebliğ mazbatası ise tebliğin ne zaman nerede ve kime yapıldığını ispatlayan belgedir. Tebligatın yapılması işleminden beklenen amaç; tebliğin muhatabına ulaşması, konusu ile ilgili olarak kişilerin bilgilendirilmesi ve bu hususun belgeye bağlanmasıdır. Tebligatın ilgili kişiye tebliğ edilmesiyle tebligata konu hukuki işlemdeki süreler başlayacağından tebligatın tebliğ tarihi, usulüne göre tebliğ edilip edilmediği büyük öneme haizdir.

 


TEBLİGAT KİME, NEREDE VE NASIL YAPILIR?

Tebligatın kime, nerede ve nasıl yapılacağı Tebligat Kanununun 10. Maddesinde düzenlenmiş olup ilgili madde hükmü şu şekildedir;

‘’ Tebligat, tebliğ yapılacak şahsa bilinen en son adresinde yapılır.

Bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması hâlinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır.

Şu kadar ki; kendisine tebliğ yapılacak şahsın müracaatı veya kabulü şartiyle her yerde tebligat yapılması caizdir.’’

 

USULSÜZ TEBLİGAT NEDİR?

Usulsüz tebligat, kanun düzenlemesine uygun olmadan yapılan tebligatlardır. Tebligatın usule uygun olarak yapılmaması halinde tebligat kural olarak yapılmamış sayılır ve sonuç doğurmaz. Meğerki ilgili kişi işbu tebligata ulaşmasın.

Tebligat Kanununun 32.maddesi şu şekilde düzenlenmiştir;

 Tebliğ usulüne aykırı yapılmış olsa bile, muhatabı tebliğe muttali olmuş ise muteber sayılır. Muhatabın beyan ettiği tarih, tebliğ tarihi addolunur.”  Tebligat usule aykırı yapılmış olsa da ilgili kişi bu tebligattan haberdar ise tebligat yapılmış sayılacaktır.

Tebligat Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelikte de usulsüz tebligat konusunda hükme yer verilmiş olup madde hükmü şu şekildedir;

‘’Tebliğ, usulüne aykırı yapılmış olsa bile, muhatabı tebliği öğrenmiş ise geçerlidir. Aksi takdirde tebligat yapılmamış sayılır. Muhatap, her ne şekilde olursa olsun tebliğ evrakını veya davetiyeyi alırsa ya da bunların içeriğini öğrenirse tebliği öğrenmiş sayılır.

(2) Muhatabın tebliği öğrendiğini beyan ettiği tarih, tebliğ tarihi olarak kabul edilir.

(3)Tebliğin usulüne aykırı yapılmış olması halinde, muhatabın tebliği öğrendiğinin ve bunun tarihinin iddia ve ispatı mümkün değildir.’’

Kişiye usulsüz tebligat yapılması halinde tebliğ tarihi ilgili kişinin bildirdiği tarih olarak kabul edilir.

 

USULSÜZ TEBLİGAT HALLERİ NELERDİR?

Birlikte oturmayan aile bireylerine ve hizmetçiye, dış görünüşe göre 15 yaşından küçük olanlara, vekil varken asile yapılan tebligat, tebliğ imkânsızlığında kapıya yapıştırma işleminin yapılmaması ve tebliğ evrakının muhtar veya zabıtaya değil komşuya verilmesi gibi hallerde usulsüz tebligattan söz edilir.

 

USULSÜZ TEBLİGAT HALİNDE NE YAPILABİLİR?

Usulsüz tebligata rağmen, muhatap bunu öğrenmişse, tebliğ geçerli sayılacak ve muhatabın belirttiği tarih tebliğ tarihi olarak kabul edilecektir. Tebligat içerisinde işlemin yapılmasını gerektiren süreler öğrenme itibariyle işlemeye başlayacaktır. Kişi, tebligatın usulsüz olarak yapıldığını her türlü delille ispatlayabilir.

Usulsüz tebligat halinde ilgilinin, 7 gün içerisinde İcra Hukuk Mahkemesine başvurularak tebliğ tarihinin öğrendiği tarih olarak düzeltilmesi hususunda şikâyet etmesi gerekmektedir. Elbette ki ilgilinin İcra Hukuk Mahkemesine başvurabilmesi için hukuki yararının olması şartı aranmaktadır.

SON EKLENEN MAKALELER
İyzico
Whatsapp