YARDIM NAFAKASI

YARDIM NAFAKASI

Medeni Kanunda düzenlenen Yardım nafakasının boşanma davası veya evlilik ile bir ilişkisi yoktur. Bir kimsenin, yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan altsoy ve üstsoyu ile kardeşlerine ödediği nafaka çeşididir.

 

YARDIM NAFAKASININ ŞARTLARI NELERDİR?

1-      Talep eden kişi yoksulluğa düşecek olmalıdır.

2-      Yardım istenilen kişinin refah içinde olması gerekir.

3-      Nafaka miktarı nafaka yükümlüsünün ekonomik gücü ile orantılı olmalıdır.



KİMLER YARDIM NAFAKASI DAVASI AÇABİLİR?

Yardım nafakası davası, nafaka alacaklısı tarafından açılabileceği gibi nafaka alacaklısına bakmakta olan kamuya yararlı resmi kurumlar tarafından da açılabilir.


YARDIM NAFAKASI MİKTARI NASIL BELİRLENİR?

Yardım nafakası mahkemece tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına dair yapılacak araştırma neticesinde belirlenir. Mahkemece hükmedilecek nafaka miktarı sadece nafaka alacaklısının sıkıntısını gidermeye yönelik bir meblağı içerir. Bu nafaka ile yardım nafakası isteyenin geçiminin ve her türlü gereksiniminin sağlanması gerekmez.


YARDIM NAFAKASININ ARTTIRILMASI, AZALTILMASI VEYA KALDIRILMASI MÜMKÜN MÜDÜR?

Yardım nafakası kişilerin içerisinde bulunduğu koşullar ile ilgili olarak verilen bir karar türüdür. Dolayısıyla koşulların değişmesi halinde yardım nafakasının arttırılması, azaltılması veya kaldırılması mümkündür.


REŞİT ÇOCUK ANNE VE BABASINDAN YARDIM NAFAKASI İSTEYEBİLİR Mİ?

Yardım nafakası bahsettiğimiz gibi yardıma muhtaç kişinin yakın akrabalarından istediği bir nafaka türü iken Medeni Kanunumuz reşit çocuklar için de anne ve babalarından talepte bulunabilecekleri özel bir yardım nafakası türü belirlemiştir.  Buna eğitim ya da bakım nafakası ismi de verilmektedir. Buna göre eğitimi devam eden reşit çocuk eğitim sonuna kadar anne ve babasından yardım nafakası talep edebilir.


YARDIM NAFAKASI BAŞVURUSU HANGİ MAHKEMEYE YAPILMALIDIR?

Bu davalarda görevli mahkeme Aile Mahkemesidir. Yetkili mahkeme ise taraflardan birisinin yerleşim yeri mahkemesidir. Davanın açıldığı yerde Aile Mahkemesi yok ise Asliye Hukuk Mahkemesine dava açılır. Asliye Hukuk Mahkemesi davaya Aile Mahkemesi sıfatıyla bakar.


YARDIM NAFAKASI NE ZAMANA KADAR DEVAM EDER?

Bu nafaka, tarafların ekonomik durumlarındaki değişiklikler neticesinde mahkeme kararıyla kaldırılmasıyla ya da taraflardan birinin ölümü ile sona erer.


YARDIM NAFAKASINDA ZAMANAŞIMI NEDİR?

Mahkeme ilamları ile ilam hükmündeki diğer kararlar son işlem tarihinden itibaren 10 yıl geçmekle zamanaşımına uğrar. Yani bu ilam dayanak alınarak işlem yapılamaz. Nafakaya ilişkin ilamlar bu kuralın istisnasıdır. Yani, nafaka alacağına dair bir mahkeme kararı üzerinden 10 yıl geçse dahi, o mahkeme kararı geçerlidir. Ancak biriken nafaka alacakları üzerinden 10 yıl geçmekle ilam zamanaşımına uğramasa bile biriken nafaka alacakları zamanaşımına uğrar.

SON EKLENEN MAKALELER
İyzico
Whatsapp