ARAÇ DEĞER KAYBI TAZMİNATI NEREDEN VE NASIL ALINIR?

ARAÇ DEĞER KAYBI TAZMİNATI NEREDEN VE NASIL ALINIR?


Trafik kazasının ardından araçlarda maddi anlamda hasarlar oluşur ve aracın kazadan önceki ile kazadan sonraki ikinci el piyasa değeri arasında ciddi farklılıklar meydana gelir. Araç kusursuz şekilde onarılsa dahi kasasız benzeri ile arasında fiyat farkları oluşacak, kazalı aracın piyasa değeri daha düşük olacaktır. Meydana gelen bu araç değer kaybı tazminatının tazmini için Sigortaya başvuruda bulmak gerekir. Bu sayede araç sahiplerinin mağduriyetlerinin giderilmesi amaçlanmaktadır.

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi (2002/130 E. 2002/4512 K. sayılı) kararında; ‘‘…tamamen onarılmış olsa bile kazaya uğrayan araba, tahribatın izlerini taşıyacağından onarıldıktan sonra rayiç değerinin olaydan önceki mübadele değerinden az olacağının kabulü gerekir. Aracın onarılmış durumdaki değeri, ne kadar iyi onarılmış olursa olsun kural olarak aynı nitelikteki hiç hasara uğramayan araç değerinden düşüktür ve bu da cari değerinden kaybettirmektedir.’’


ARAÇ DEĞER KAYBI İÇİN KİMLER SİGORTA ŞİRKETİNE BAŞVURUDA BULUNABİLİR?

Araç değer kaybı tazminatının talep edilebilmesi için öncelikle iki veya daha fazla aracın trafik kazasına karışması gerekir. Yani kazalar çift taraflı olmalıdır. Talepte bulunacak taraf kazada %100 kusurlu değilse araç değer kaybı tazminatı talep edebilecektir. Bunun için karşı tarafın Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortacısına başvurulması gerekir. Zararın Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortasının üst limitinden fazla olması halinde eğer varsa ihtiyari mali mesuliyet sigortasına, yok ise araç maliki ile kazaya neden olan araç sürücüsü sorumlu olacağından onlara başvurabilecektir.  Kazaya sebebiyet veren araç sürücüsünün %100 kusurlu olması veya araç hakkında pert kararı verilmesi halinde değer kaybı başvurusunda bulunulamayacaktır.


SİGORTAYA ARAÇ DEĞER KAYBI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Yapılan düzenlemeler neticesinde aracı zarar gören kişiler dava yoluna gitmeden önce Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası kapsamında ilgili sigortaya yazılı başvuruda bulunmalıdır. Bu başvuru yapılmadan dava açılabilmesi mümkün değildir. Sigorta kuruluşu 15 gün içinde başvuruya cevap vermemesi veya verilen cevabın sigortalının talebini karşılamaması halinde sigorta tahkim komisyonuna başvurulabilir veya dava açılabilir.

Sigorta şirketine gerekli belgeleri sunarak yaptığınız başvurunun akabindeki 8 gün içinde sigortanın değer kaybı tazminatı ödemesi gerekir.


ARAÇ DEĞER KAYBI TAZMİNATINDA ZAMANAŞIMI SÜRESİ VAR MI?

Araç değer tazminatı alacaklarında zamanaşımına ilişkin TBK madde 72 hükümleri uygulanır. Tazminat istemi, zarar görenin zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak 2 yılın ve her halde fiilin işlendiği tarihten başlayarak 10 yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrar. Bu sürelerin geçmesi halinde araç değer kaybı tazminatı sigortadan talep edilemez.

SON EKLENEN MAKALELER
İyzico
Whatsapp