CİNSEL TACİZ SUÇU NEDİR?

CİNSEL TACİZ SUÇU NEDİR?


Cinsel taciz bir kişinin cinsel amaçla başka bir kişiyi rahatsız ve huzursuz etmesi olarak tanımlanabilir. Cinsel tacizin varlığından söz edebilmek için vücut temasının olup olmadığının tespiti gerekir. Vücuda bir temas var ise bu taciz değil cinsel saldırı olarak tanımlanır ve cezası daha ağırdır. Eğer ki vücuda bir temas olmadan; sözlü, yazılı veya görüntülü şekilde kişi rahatsız ediliyorsa bu durumda da cinsel taciz suçu gerçekleşmiş olur.


HANGİ HAREKETLER CİNSEL TACİZ SUÇU OLARAK KABUL EDİLİR?

Bir hareketin cinsel taciz olarak kabul edilebilmesi için; yazılı, sözlü, görüntülü olması fark etmez. Suçun pek çok şekilde gerçekleştirilmesi mümkündür. Örneklemek gerekirse;

-          Temas etmeden yapılan cinsel içerikli el hareketleri, öpücük atma

-          Cinsel içerikli ve tek taraflı zorlayıcı sohbetler, yazışmalar

-          Cinsel içerikli atılan görüntüler, ses kayıtları, videolar

-          Cinsel ilişki teklif edilmesi

-          Cinsel organ gösterilmesi

-          Sosyal medya hesaplarına yorum yazılması, yazılı ileti gönderilmesi

-          Sokakta, yüz yüze, sosyal medyada veya herhangi bir yerde cinsel içerikli sözler söylenmesi. Mesela sokakta yürüyen bir kişiye ‘’güzelim’’ ya da ‘’harikasın’’ denilmesi gibi davranışlar cinsel taciz suçunu oluşturur.


CİNSEL TACİZ SUÇU NASIL İSPAT EDİLEBİLİR?

Cinsel taciz suçu her zaman yazılı veya kayıtlı şekilde gerçekleşmez. Bu nedenle sözlü ve sadece iki kişi arasında geçen tacizlerin ispatlanması fiili kayıt altına alınan tacizlere göre daha zor olabilir. Kişinin elinde taciz suçuna ilişkin kayıt olması failin daha kısa sürede ceza almasını sağlamaya yardımcı olacaktır. Elinizde ses kaydı, video veya mesaj gibi kanıtlar bulunmasa bile olaya şahit olan tanıklar suçun kanıtlanmasında önemli ve yeterli bir faktör olacaktır.

Eğer cinsel taciz olayına hiç kimse tanık olmamışsa ispata ilişkin Yargıtay tarafından belirlenen kriterler dikkate alınacaktır. Bu kriterler ise şunlardır;

-          Mağdurun sanığı tanıyıp tanımadığı: Failin suç öncesinde mağdur tarafından tanınmıyor olması halinde mağdurun kimliği ve eşgali belirli bir kimseyi cinsel taciz faili gösteren beyanına değer verilmelidir.

-          Fail ile mağdur arasında önceye dayalı herhangi bir husumet bulunup bulunmadığı: Mağdur ile fail arasında herhangi bir husumet varsa mağdurun cinsel tacize maruz kaldığına ilişkin beyanı Yargıtay tarafından ispat için yeterli görülmemektedir. Ancak, taraflar arasında önceye dayalı husumet yoksa mağdurun beyanına itibar etmek gerekir.

-          Mağdurun kendi şeref ve onurunu ilgilendiren bir konuda iftira atması için sebep bulunup bulunmadığı: Cinsel taciz fiilinin mağdurda bıraktığı etkiler dikkate alındığında mağdurunun kendi şeref ve onurunu ilgilendiren bir konuda iftira atması için somut bir olgu tespit edilememişse beyanına itibar edilmelidir.

-          Mağdurun beyanlarının tutarlı ve çelişkisiz olması: Mağdurun beyanı tüm aşamalarda birbiri ile tutarlı ve uyumlu olmalıdır. Yargıtay uygulamalarına göre çelişkiler içeren, hayatın olağan akışına açıkça aykırı olan, aşamalarda değişen mağdur beyanlarına itibar edilmemektedir.

 

CİNSEL TACİZE MARUZ KALAN KİŞİ NEREYE ŞİKÂYET EDEBİLİR?

Cinsel taciz durumuyla karşılaşan kişi en yakın polis merkezine giderek veya adliyelerde yer alan savcılığa şikâyet dilekçesi vererek şikâyetçi olmalıdır. Sürecin mağdur açısından üzüntü verici olması sebebiyle avukat desteği alınarak takip edilmesi süreci kolaylaştıracaktır.

Eğer kişinin çevresindeki birinin veya bir çocuğun cinsel tacize uğradığına ilişkin şüpheleri olması halinde Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığına bağlı ALO 183 Sosyal Destek Hattı aranarak bildirilmelidir. Bakanlığın vermiş olduğu bu hizmet herkese açıktır.

 

CİNSEL TACİZ SUÇUNDA ŞİKÂYETTEN VAZGEÇMENİN SONUÇLARI NEDİR?

Cinsel taciz suçunun basit haline yönelik yargılamaya başlanabilmesi için mağdurun şikâyet başvurusu yapması aranır. Mağdurun şikâyeti olmadan herhangi bir yargılamaya başlanılamayacağından böyle bir durum ile karşılaşılması halinde kısa süre içerisinde şikâyette bulunulması gerekir.


CİNSEL TACİZ SUÇUNUN CEZASI NEDİR?

Cinsel taciz suçunun cezası Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenmiştir. Kanuna göre mağdurun şikâyeti halinde taciz eden kişi hakkında 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası verilir. Cinsel taciz suçunun çocuğa karşı işlenmesi halinde ise taciz eden kişi hakkında 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası verilir.

SON EKLENEN MAKALELER
İyzico
Whatsapp