İCRA TAKİBİ NEDİR? İCRA TAKİBİNE NASIL VE HANGİ SÜRELERDE İTİRAZ EDİLİR?

İCRA TAKİBİ NEDİR? İCRA TAKİBİNE NASIL VE HANGİ SÜRELERDE İTİRAZ EDİLİR?


İcra takibi, alacaklının, borçlu kişiden borcunu ödemediğinden dolayı, alacağını tahsil edebilmek için, devlet kanalıyla alması olarak tanımlanmaktadır. İcra takibi alacaklının elinde bulundurduğu ve borca delil teşkil eden belgeye göre ilamlı veya ilamsız icra takibi şeklinde yapılmaktadır. İcra takibi başlatma veya aleyhine başlatılan icra takibine itiraz etme işlemleri İcra Müdürlüğü kanalıyla gerçekleştirilmektedir.

İLAMLI İCRA TAKİBİ NEDİR?

İlamlı icra takibi; alacalının borçludan olan alacağını devlet kanalıyla talep etmek istemesi halinde elinde bir mahkeme kararı veya ilam niteliğinde bir belgenin bulunması halinde başvurulabileceği icra takip yoludur.

Alacaklının elinde bulunan ve ilamlı icraya konu edilebilecek belgeler ise şunlardır;

-          Mahkeme kararı 

-          Mahkeme önünde yapılan sulh, kabul veya feragat,

-          Hakem kararı,

-          Noter senedi,

-          Temyiz ve icra kefaletnameleridir.

İLAMLI İCRA TAKİBİ BAŞLATILABİLMESİ İÇİN MAHKEME İLAMININ KESİNLEŞMESİ GEREKİR Mİ?

Alacaklının mahkeme kararına dayanarak ilamlı icra takibi başlatabilmesi için mahkeme kararın kesinleşmesi gerekmez. Ancak bu kuralın bazı istisnaları olup işbu istisnalar şu şekilde sayılabilir;

-          Taşınmaz mal ile ilgili ayni haklara ilişkin ilamlar,

-          Aile ve kişiler hukukuna ilişkin ilamlar,

-          Bayrağına ve sicile kayıtlı olup olmamasına bakılmaksızın bütün gemilere ve bunlarla ilgili ayni haklara ilişkin ilamlar,

-          Menfi tespit davaları ve tazminat ilamları,

-          Sayıştay ilamlarıdır.

Bununla beraber yabancı mahkeme kararlarının tenfizi hakkındaki kararlar temyiz edilirse başlatılmış olan icra takipleri durur.

İLAMLI İCRA TAKİBİ NEREDEKİ İCRA MÜDÜRLÜĞÜNDEN BAŞLATILIR?

İlamlı icra takiplerinde yetki sorunu yoktur. Alacaklı olan taraf ilamlı icra takibini dilediği yerdeki bir icra dairesine giderek başlatabilir. Borçlunun işbu icra müdürlüğünün yetkisine itiraz etme hakkı yoktur. Aynı zamanda alacaklı tarafın alacağı yani borçlunun borcu mahkeme kararı ile sabit olduğundan borçlunun ilamlı icra takibinde borca itiraz hakkı yoktur. Ancak borçlunun; zamanaşımı, ifa ve temyiz sebeplerine dayanarak ilamlı icra takibine karşı icra mahkemelerinde dava açma hakkı vardır.

İLAMLI İCRA TAKİBİNDE ZAMANAŞIMI SÜRESİ NEDİR?

İlamlı icra takiplerinde zamanaşımı süresi 10 yıldır. 10 yıl süreyle hiçbir işlem yapılmayan icra dosyaları kendiliğinden düşecektir.

İLAMSIZ İCRA TAKİBİ NEDİR?

İlamsız icra takibi; para ve teminat borcunu ödemeyen borçludan borcunu devlet kanalıyla tahsil etmek isteyen alacaklının başvurabileceği bir icra takip yoludur. İlamsız icra takibinde alacaklının elinde herhangi bir belgenin, mahkeme kararının veya herhangi bir alacağı gösterir ve ispat eder nitelikte bir belgenin varlığı aranmaz.

İLAMSIZ İCRA TAKİBİ NEREDEKİ İCRA MÜDÜRLÜĞÜNDEN BAŞLATILIR?

İlamsız icra takibinde icra müdürlüklerinin yetkisi kesin değildir. Genel yetkili icra dairesi borçlunun yerleşim yeri icra dairesidir. Borçlunun icra takibindeki yetkiye itiraz etmek istemesi halinde itirazını; 7 gün içerisinde yapmalıdır. 7 günlük süre içerisinde yetkiye itiraz edilmemesi halinde takibin açıldığı icra dairesi yetkili hale gelir.

İCRA TAKİBİNE NASIL İTİRAZ EDİLİR?

İlamsız icra ile başlatılan takipte borçluya ödeme emri tebliğ edilir. Borçlu tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içerisinde borca, imzaya veya hem borca hem de imzaya birlikte itiraz edebilir. Eğer 7 günlük itiraz süresi içerisinde takibe itiraz edilmemişse icra takibi kesinleşir ve alacaklı tarafından haciz aşamasına geçilir.

Borçlunun 7 günlük süre içerisinde itiraz etmesi durumunda takip durur. Bu durumda takibinin devam etmesini isteyen alacaklı itirazın iptali davası veya itirazın kaldırılması davası açabilir.

KAMBİYO SENETLERİNE MAHSUS HACİZ YOLU İLE TAKİP NEDİR?

Kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu ile takip ilamsız icra takip yolunun özel bir halidir. Alacaklının işbu takip yoluna başvurabilmesi için elinde kambiyo senedi niteliğinde bir belge olması gerekir. Kambiyo senetleri kanunda sınırlı olarak sayılmış olup bunlar poliçe, bono ve çektir. Alacaklı bu üç kıymetli evraka dayanarak kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu ile icra takibi başlatabilir. Bunun dışındaki kıymetli evraklar işbu takibin konusu olamaz.

KAMBİYO SENETLERİNE MAHSUS HACİZ YOLU İLE TAKİPTE İTİRAZ VE ÖDEME SÜRELERİ NEDİR?

Kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu ile takiplerde borçlu, ödeme emrinin kendisine tebliğinden itibaren 5 gün içerisinde takibi yapan icra dairesinin bağlı bulunduğu icra mahkemesine dilekçe ile başvurarak imzaya veya borca itiraz hakkını kullanabilir. Borçlunun ödeme emrine itiraz etmesi satıştan başka takip işlemini durdurmaz. Yani alacaklının talebi ile borçlunun mallarının haczi gerçekleşebilir ancak satışı yapılamaz.

Borçlu, borçlu olduğunu kabul ederek ödeme yapacaksa ödeme emrinin tebliğinden itibaren 10 günlük süre içerisinde ödeme yapmalıdır. Aksi halde takip kesinleşeceğin mallarının haczi mümkün olacaktır.

 

SON EKLENEN MAKALELER
İyzico
Whatsapp