İCRA TAKİBİNDEN VAZGEÇME (FERAGAT)

İCRA TAKİBİNDEN VAZGEÇME (FERAGAT)


Alacaklının başlatmış olduğu icra takibinden her zaman feragat etmesi mümkündür. Borçlu ile anlaşma sağlanması veya borcun ödenmesi gibi durumlarda takipten feragat edilebileceği gibi, başka sebeplerle de takipten vazgeçmek mümkündür. İcra takip dosyasına verilecek bir dilekçe ile takipten vazgeçildiği bildirilebilir.

Alacaklının icra takibinden vazgeçmesi takip konusu alacağından vazgeçtiği, alacak hakkından feragat ettiği anlamına gelmez. Yargıtay uygulamalarında da kabul edildiği üzere esas haktan feragatin açık bir şekilde yapılması gerekir. Aksi durum alacaklının aleyhine yorumlanamaz. İcra takibinden feragat beyanında açıkça alacaktan da vazgeçildiği belirtilmemişse alacaklı daha sonra alacağını bir başka takip talebi ile ya da dava yolu ile ileri sürebilir. Ancak, icra dosyasına verilecek dilekçede yeniden takip talebinde bulunma hakkı saklı tutulursa, uygulamada ortaya çıkabilecek problemlerin önüne geçilmiş olur.

Alacak hakkından feragat ile de icra takibi sona erdirilebilir. Ancak, alacaklının bu iradesi feragat beyanından açıkça anlaşılmalıdır. (HGK`nun 1995/12-814 esas. 1995/1010 karar sayılı 22.11.1995 tarihli kararı)

Kambiyo senetlerine dayanılarak açılan davalarda takipten vazgeçilmesi halinde senet İcra Müdürlüğünce alacaklı ya da vekiline iade edilecektir. Alacaklı bu senedi yeniden takibe koyabileceği gibi üçüncü kişiye ciro da edebilir. Senedi alan üçüncü kişiler de bu senede dayanarak yeniden takip talebinde bulunabilirler.

Alacaklının feragat başvurusunda bulunması halinde dosyanın işlemden kaldırılması için İcra Müdürlüğünce Harçlar Kanununda belirtilen oranlarda harç tahsilatı yapılmaktadır. Harçlar Kanunu tarifesinde feragat harcının alınması, ödeme emri veya icra emrinin tebliği şartına bağlanmıştır. Dolayısıyla borçluya ödeme emri tebliğ edilmeden önce icra takibinden feragat edilmesi halinde feragat harcı ödenmeyecektir. Harçlar Kanunu’nda yer alan bu düzenleme ile icra işlemlerinde sehven yapılan işlem ve açılan takiplerden ilk aşamada kolayca feragat edilmesini sağlamaktadır. Yoğun iş yükü altındaki icra dairelerinde bazen sehven hatalı işlemler yapılması söz konusu olabilmektedir.

Harçlar Kanununun 23. maddesine göre, “Her ne sebep ve suretle olursa olsun, icra takibinden vazgeçildiğinin zabıtnameye yazılması için vazgeçilen miktara ait tahsil harcının yarısı alınır. Ancak haczedilen mal satılıp paraya çevrildikten sonra vazgeçilirse tahsil harcı tam olarak alınır.”

İcra takibinden vazgeçilmesi halinde alacaklının icra takibini açarken yatırmış olduğu peşin harç, Harçlar Kanunu m. 29’da belirtildiği üzere icra takibinden feragat halinde ödenecek harçtan mahsup edilecektir.

Özetle, alacaklının icra takibinden feragat ettiği durumlarda asıl alacak varlığını sürdürmeye devam edecektir. İcra takibinden feragat işleminin tamamlanarak sonuç doğurması ise ancak feragat harcının yatırılması ile mümkün olmaktadır.

SON EKLENEN MAKALELER
İyzico
Whatsapp