KASTRASYON (HADIM) NEDİR?

KASTRASYON (HADIM) NEDİR?


Cinsel suçlardan mahkûm edilen kişiler hakkında kastrasyonun, halk arasında bilinen tabiriyle hadımın bir ceza ve/veya güvenlik tedbiri olarak uygulanıp uygulanmayacağı ülkemizde son yıllarda tartışılan konulardan biridir.

Kastrasyon, kişilerin cinsel faaliyette bulunma ve üreme kabiliyetini geri dönüşü olmayacak bir şekilde tamamen sonlandıran ya da geçici olarak donduran cerrahi ya da kimyevi olarak gerçekleştirilen bir müdahaledir.

KASTRASYONUN TÜRLERİ NELERDİR?

a.     Müdahalenin Niteliğine Göre

Kimyasal Kastrasyon; cerrahi müdahale ile testislerin alınmasını gerektirmeyen, testosteron üretiminin ilaç tedavisi uygulanarak düşürülmesini sağlayan tıbbi müdahaledir.

Cerrahi Kastrasyon; testosteron hormonu üreten en önemli kaynak olan testislerin, genel anestezi gerektirmeyen basit bir ameliyat ile vücuttan alınması işlemidir.

b.     Kişinin İradesinin Niteliğine Göre (İhtiyari–Zorunlu Kastrasyon)

Kimyasal veya cerrahi müdahale şeklinde uygulanabilecek olan kastrasyonun cinsel nitelikli suç işleyen kişinin bu konuda göstereceği irade dikkate alınmaksızın zorla gerçekleştirilmesi mümkün olduğu gibi, belirli şartlar altında onun iradesi doğrultusunda ihtiyari olarak uygulanması da mümkündür.

KASTRASYON VE KISIRLAŞTIRMANIN FARKI NEDİR?

Kısırlaştırma cinsel ihtiyaçların tatminine engel olmadan, çocuk yapma yeteneğine mâni olmak için gerçekleştirilen cerrahi bir işlemdir. Kısırlaştırmada, kişinin cinsel salgı bezlerine, hormon düzeylerine bir müdahalede bulunulmaz. Bu işlemde, kadınlarda yumurta, erkeklerde de sperm kanalları kapatılarak sadece üreme yeteneği sonlandırılır. Kastrasyonda ise kişinin cinsel salgı bezlerinin alınması veya işlevlerinin ortadan kaldırılması yoluyla, cinsel istekleri tetikleyen dürtüler ve beraberinde üreme yeteneği sonlandırılır.

ULUSLARARARASI BOYUTTA KASTRASYON

Tarihsel olarak baktığımızda cerrahi kastrasyonu suçla mücadelede ve suçluyu tedavi etmede yöntem olarak ilk defa 1892’de kullanan ülke İsviçre’dir. Bunun dışında kıta Avrupa’sında; Norveç, İsviçre, Danimarka, İsveç, Finlandiya, Estonya, İzlanda, Litvanya ve Çek Cumhuriyeti’nde de cerrahi kastrasyon uygulanmıştır.

Kimyasal kastrasyon bazı ülkelerde hâkim kararına bağlı olarak, bazı ülkelerde zorunlu olmadan, failin talebine bağlı olarak uygulanmaktadır. Örneğin, Amerika'nın bazı eyaletlerinde kimyasal kastrasyonla ilgili genellikle ilk cinsel nitelikli saldırıda hâkim kararıyla, ikinci tekrar mükerrer suç işlendiği zaman da zorunlu kimyasal kastrasyon yani tedavi edici unsurların zorunlu olarak kullanılması söz konusudur. Yine, Polonya, Endonezya, Güney Kore gibi ülkelerde hâkim kararıyla kimyasal kastrasyon kararı verilebilmektedir. Danimarka, Almanya, İsviçre, İngiltere, İsveç, Fransa, Finlandiya gibi ülkelerde failin gönüllü olarak kimyasal kastrasyon talebine göre uygulamalar var ve bilhassa cezaevinde yatarken, işlediği suçtan dolayı, o işlediği suçu bir yandan psikoterapi yapılırken öbür yandan kimyasal kastrasyonla o psikoterapinin etkisinin artırılmasına yönelik bazı uygulamalar da söz konusudur.

SON EKLENEN MAKALELER
İyzico
Whatsapp