TİCARET UNVANI NEDİR?

TİCARET UNVANI NEDİR?

Ticaret unvanı, tacir olmaya bağlanan sonuçlardan biridir. Buna göre, her tacirin ticari işletmesine ilişkin işlemleri gerçekleştirirken bu unvanı kullanması gerekir. Ticaret unvanının işlevi, bir taciri diğer tacirlerden ayırt edebilmektir. Her tacir kullanacağı ticaret unvanını ve bunun altına atacağı imzayı Ticaret Sicil Müdürlüğüne vermelidir. Bu beyanın noterlikçe yapılması şart değildir ve herhangi bir sicil müdürlüğünce yetkilendirilmiş personel huzurunda yapılabilir. Uygulamada da imza ile birlikte unvanın alt alta yer aldığı görülmektedir. Örneğin iki tacir bir satış sözleşmesi yapmış olsun. İşte bu tacirlerin yapmış olduğu satış sözleşmesi, bu unvanın altına imza atmak suretiyle yapılmaktadır.

 

TİCARET UNVANI NASIL OLUŞTURULUR?

Ticaret unvanının belirlenmesi tamamen tacirlere bırakılmamıştır. Bu unvanın oluşturulmasına yönelik olarak Türk Ticaret Kanunu’nda hükümler mevcuttur. Özellikle ticaret unvanının çekirdek isimli zorunlu unsurunu taşıması zorunludur.

Çekirdek kısmında eksik veya yanlışlık varsa, tacirin sicile yapacağı başvurunun düzeltilmesi veya duruma göre reddedilmesi gündeme gelebilir. Bu çekirdek kısmın, tacir grupları göre farklılık gösterdiğini de belirtmek gerekir.

Bu çekirdek kısma “ek” almak zorunluluğu da olabilir. Ancak kural olarak, tacirin, ek alabilmesi mümkün olup çekirdek kısma ek alması zorunlu değildir.

 

GERÇEK KİŞİ TACİRLER İÇİN TİCARET UNVANININ ÇEKİRDEK KISMI NASIL OLMALIDIR?

Gerçek kişi tacirlerde, ticaret unvanının çekirdek kısmı, tacirin ad ve soyadını içermek zorundadır. Ancak bu ad ve soyad kısaltılmadan unvan belirlenmelidir. Örneğin, ismi ve soy ismi, Hayrettin Haspaşazade olan bir tacirin, ticaret unvanın da mutlaka “Hayrettin Haspaşazade” yi içeriyor olması gerekir. Bununla birlikte bu tacirin ticaret unvanının, “Hayrettin Has.”, “Hayrettin H.” veya H. Haspaşazade” gibi ifadeleri içeriyor olması yeterli değildir.

 

TÜZEL KİŞİ TACİRLER İÇİN TİCARET UNVANININ ÇEKİRDEK KISMI NASIL OLMALIDIR?

Tüzel kişi tacirlerin ticaret unvanlarında ya kişi ya da konu unvanı olmalıdır.

Kolektif ve adi komandit şirket gibi şahıs şirketlerinde kişi unvanı olur. Kişi unvanından kastedilen, ortakların adının bulunmasıdır. Bu gibi şahıs şirketlerinde, ortaklardan en az birinin ad ve soyadının ve şirketin türünün bulunması gerekir. Ad ve soyad bakımından, en az bir ortağın ad ve soyadının bulunması yeterli olup tüm ortakların ad ve soyadının bulunabilmesi de mümkündür.

Anonim ve limited şirketler ile kooperatifler gibi sermaye şirketlerinin unvanı ise,  konu unvanı olmalıdır. Konu unvanından kasıt, şirketin işletme konusunun bulunmasıdır. Bu gibi sermaye şirketlerinde, işletme konusunun ve şirketin türünün bulunması gerekir. Eğer bu şirketlerde gerçek kişinin ad veya soyadı da bulunuyorsa, şirketin türünü gösteren ifadenin kısaltılması mümkün değildir. Örneğin, “MOSA Hukuki Danışmanlık A.Ş.” yeterli bir unvan olabiliyorken “Kazım Gamyemez Gömlek ve Tekstil A. Ş.” olamaz. “Kazım Gamyemez Gömlek ve Tekstil Anonim Şirketi” olması gerekir. Ancak kooperatiflerde, ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarının ismi ticaret unvanında yer alamaz. Yine sigorta brokeri olan bir şirketlerin ticaret unvanlarında “sigorta brokeri” ya da “reasürans brokeri” ibarelerinin bulunması gerekir. Bunların dışında tacir sayılan dernek, vakıf ve diğer tüzel kişilerin ticaret unvanı, adları ile aynı olmalıdır.

 

TİCARET UNVANINA EK ALMAK HANGİ HALLERDE ZORUNLUDUR?

Ticaret unvanına ek almanın zorunlu olduğu haller şöyle sıralanabilir:

- TTK m. 45 hükmüne göre, “Bir ticaret unvanına Türkiye’nin herhangi bir sicil dairesinde daha önce tescil edilmiş bulunan diğer bir unvandan ayırt edilmesi için gerekli olduğu takdirde, ek yapılır.”

- Şubelerin merkeze ait ticaret unvanını, “şube” olduklarını da belirtecek şekilde kullanması gerekir.

- Ticaret şirketleri tasfiye aşamasına girerse, ticaret unvanlarına, “tasfiye halinde” ibaresi de eklenmelidir.

 

TİCARET UNVANINA DÂHİL OLAN AD VE SOYADI TAŞIYAN KİŞİNİN AD VEYA SOYADI DEĞİŞİRSE NE OLUR?

TTK m. 47/1 hükmüne göre, ticaret unvanına dâhil olan ad ve soyadı taşıyan kişinin ad veya soyadı değişirse, ticaret unvanı aynen kullanılmaya devam edebilir. Tabi istenmesi halinde değişiklik yapılabilmesi de mümkündür. Ancak kolektif ve adi komandit şirketlerde, ortağın ölümü halinde mirasçıların; ortağın ayrılması halinde ortağın unvanı aynen kullanmaya devam edebilmek için yazılı izni gerekir.

 

TİCARET UNVANI DEVREDİLEBİLİR Mİ?

Ticaret unvanının ekonomik değeri vardır ve devri mümkündür. Özellikle ticari işletmenin devrinde aksi taraflarca kararlaştırılmamışsa ticaret unvanı da devir kapsamındadır. Ancak ticari işletmenin devrinde, ticaret unvanı işletme ile birlikte devredilmemişse, tek başına devri mümkün değildir. Yani, kural olarak, ticaret unvanı devredilebilir ancak tek başına devredilemez. Tek başına devredilmesi halinde cezai yaptırım gündeme gelebilir.

 

TİCARET UNVANI NASIL KORUNMAKTADIR?

Tescil ve ilan edilmiş ticaret unvanını kullanma hakkı, yalnızca sahibine aittir. Bu sebeple tescil edilmiş bir unvan, TTK tarafından koruma altına alınmış olup tüm Türkiye kapsamında korunur. Tescilsiz unvanlar ise, haksız rekabet hükümlerine göre korunur.

 

TESCİLLİ UNVAN SAHİBİ UNVANININ HAKSIZ OLARAK BAŞKASI TARAFINDAN KULLANILMASI HALİNDE HANGİ YOLLARA BAŞVURABİLİR?

Tacir, ticaret unvanının dürüstlüğe aykırı bir şekilde başkası tarafından kullanılması halinde;

-Bu durumun tespitini,

-Kullanımın yasaklanmasını,

-Haksız kullanılan ticaret unvanı tescil de edilmişse, değiştirilmesini veya silinmesini,

-Tecavüzün sonucu olan maddi durumun ortadan kaldırılmasını, gerekirse araçların ve ilgili malların imhasını,

-Zarar varsa maddi ve manevi tazminat

-Verilen mahkeme kararının yayımlanmasını isteyebilir.

SON EKLENEN MAKALELER
İyzico
Whatsapp