YAPI KULLANMA İZİN BELGESİ (İSKÂN)

YAPI KULLANMA İZİN BELGESİ (İSKÂN)


YAPI KULLANMA İZİN BELGESİ NEDİR, NE İŞE YARAR?

Yapı kullanım izin belgesi tamamlanan inşaatın belirlenen standartlara uygun şekilde yapılıp yapılmadığına dair verilen belgedir. Bu belge aynı zamanda tamamlanan inşaatın güvenli olduğunu, tüm prosedürlere uyulduğunu da göstermektedir.


YAPI KULLANMA İZİN BELGESİ İLE İSKÂN AYNI MI?

Yapı kullanma izin belgesi halk arasında kısa adıyla iskân olarak da bilinir. Yani yapı kullanma izin belgesi ve iskân aynı anlama gelmektedir.



YAPI KULLANMA İZİN BELGESİ OLMAZSA NE OLUR?

İnşaatı tamamlanmış ancak yapı kullanma izin belgesi alınmamış taşınmazların satın alınması durumunda alıcıların bazı sorunlarla karşılaşma ihtimali mevcuttur. Örneklendirmek gerekirse;

-          Yapı kullanma izin belgesi olmayan taşınmazın satın alınması durumunda bu taşınmaz tapuda daire olarak değil, arsa olarak görünecektir.

-          Yapı kullanma izin belgesi olmayan taşınmazın satın alınması durumunda bu taşınmaza; elektrik, su, doğalgaz gibi abonelikleri yaptırmak mümkün olmayacaktır.

-          Kredi almak istenmesi halinde iskân alınmamış olduğundan kredi almak zorlaşabilecektir.


YAPI KULLANMA İZİN BELGESİ ALMA ŞARTLARI NELERDİR?

Yapı kullanma izin belgesinin alınması için öncelikle belediyenin imar birimine bir dilekçe ile başvurulması gerekir. Başvuru dilekçesinin ekinde; tapu kayıt bilgileri, yapı denetim kurulu onay belgeleri, vergi dairesinden ve SGK’dan alınan ‘’borcu yok’’ yazısı gibi gerekli evrakların tümü eksiksiz olarak eklenmelidir. Yapılan bu iskân başvurusu idare tarafından en geç 30 gün içerisinde sonuçlandırılır.

Yapılan başvurunun ardından bina, belediye teknik ekipleri tarafından kontrol edilir ve standartlara uygun olduğu anlaşıldığında ‘’onay yazısı’’ alınmış olur. Bu onay yazısı notere götürülerek tasdik edilir ve belediyenin Yapı Kullanma İzin Amirliği’ne verilerek gerekli harçlar ödenir ve iskân alınmış olur.


YAPI KULLANMA İZİN BELGESİ NASIL SORGULANIR?

Bir inşaata ait yapı kullanma izni belgesi olmaması halinde sorunlarla karşılaşma ihtimali yüksek olduğundan taşınmaz satın almadan önce tapu müdürlüğüne giderek tapu kayıtlarının incelemesi lehe olacaktır. Tapu kayıtlarında ilgili taşınmaza ilişkin ‘’kat mülkiyeti’’ ibaresi yazıyor ise bu taşınmaza iskân alınmıştır. Eğer ki tapu kayıtlarında taşınmaza ilişkin ‘’kat irtifakı’’ ibaresi yer alıyorsa yapı kullanma izin belgesi alınmamıştır.

Aynı zamanda taşınmaz üzerine kayıtlı olan kişi ise e-devletine girip ‘’yapı kullanma izin belgesi’’ yazarak sorgulama yapabilecektir.


ESKİ BİNAYA İSKÂN ALINIR MI?

Eski binalarda da iskân alınması mümkündür. Bunun için gerekli evraklarla birlikte belediyeye başvurulması ve harçların yatırılması gerekir. İskanın alınması inşaatı yapan müteahhidin sorumluluğundadır. Bina tamamlanmış, üzerinden de vakit geçmesine rağmen iskanı hala alınmamışsa inşaatı yapan firmaya karşı dava açma hakkı doğacaktır.

SON EKLENEN MAKALELER
İyzico
Whatsapp