YURT DIŞINDAN ARAÇ GETİRME VE TÜRKİYE PLAKASI İLE DEĞİŞTİRİLMESİ

YURT DIŞINDAN ARAÇ GETİRME VE TÜRKİYE PLAKASI İLE DEĞİŞTİRİLMESİ

Türkiye dışında farklı bir ülkede yaşayanların geçici süreliğine Türkiye’ye turistik amaçlarla araç getirmeleri ile Türk vatandaşı ya da yabancıların yurt dışından araç alarak yurda kullanmak ya da başkalarına devretmek üzere bu aracı getirmeleri birbirinden farklı olup yasal olarak ayrı hüküm ve şartlara tabidir.

YABANCI PLAKALI ARAÇLAR TÜRKİYE'DE NE KADAR SÜRE KALABİLİR?

Yabancı plakalı araçlar ülkemizde en fazla 730 gün yani 2 yıl kalabilir.

1-Yurt dışından yabancı plakalı araçları Türkiye'ye yalnızca yurt dışında ikamet eden kişiler getirebilir. Daha önce yurt dışına çıkmamış ya da yurt dışında ikamet etmeyen kişiler yabancı plakalı araç getiremezler.

2-Getirilen yabancı plakalı araç, sürücüsü üzerinden (sürücünün pasaportu ile) kayıt altına alınacağından aracı üçüncü şahısların kullanması mümkün değildir. Aracı üçüncü şahısların kullandığı durumlarda araç sahibinin araç içinde bulunuyor olması gerekir. Ayrıca, bu taşıtların Türkiye’de yerleşik kişilerce kullanılması da mümkün değildir. Bu taşıtlar sadece araç sahibi ile (hak sahibinin Türkiye’de bulunması şartıyla) bu kişinin ikamet yeri Türkiye Gümrük Bölgesi dışında bulunan eşi, anne, baba ve çocukları tarafından kullanılabilir. Ancak, taşıt sahibi yurtdışındayken Türkiye’de kalan taşıt park halinde bırakılır, hiç kimse tarafından (ana, baba, eş ve çocuklar dâhil) kullanılamaz.

Yurtdışında yerleşik şirket adına kayıtlı taşıtlar, yurtdışında yerleşik şirket çalışanları veya ortakları tarafından vekâleten getirilebilmektedir.

3-Yurt dışında ikamet eden bir kişi pasaporta işlemek şartı ile bir adet yabancı plakalı aracı Türkiye'ye getirebilir.

4-Yabancı plakalı aracı yabancılar, Türk vatandaşları, çifte vatandaşlık sahibi olanlar veya mavi kart sahipleri getirebilir. Araç sahibinin uyruğuna bakılmaz, sadece yurt dışında ikamet edip etmediğine bakılır. Türkiye’de ikamet eden kişilerin yurtdışından taşıt getirme hakkı bulunmamaktadır.


 YURT DIŞINDAN TÜRKİYE'YE ARAÇ GETİRMEK İÇİN GEREKEN BELGELER NELERDİR?

1-Yurtdışından araç getirmek isteyen ve yurtdışında yerleşik olan kişiler ikamet yerlerinde adlarına kayıtlı taşıtlarını turistik kolaylıklar kapsamında geçici olarak getirebilirler. İkamet adresi belgelenmelidir.

2-Türkiye’ye araç ile giriş yapılacak tarihten geriye doğru, araç sahibinin ve aracın en az 185 gün yurtdışında bulunması gerekmektedir. Bunun kontrolü de pasaport kayıtları ile gerçekleşmektedir.

3-Getirilecek aracın ikamet edilen ülkede ve taşıtı getiren kişinin adına kayıtlı olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra vekâletname ile bir başkasının aracını getirme imkânı da bulunmaktadır. Vekâleten getirilecek araçlar için hem taşıt sahibi hem de aracı vekâleten getiren kişinin ikamet adresinin Türkiye Gümrük Bölgesi dışında olması gerekmektedir.

4-Aracın Türkiye’ye girişi sırasında; ehliyet, yurtdışı mülkiyet belgesi ve Türkiye’de geçerli sayılan sigorta poliçesi istenmektedir.


‘YURTDIŞINDA YERLEŞİK OLMAK’ NE DEMEKTİR?

Yurtdışında yerleşik olma; olağan durumda yurtdışında ikamet eden kişinin Türkiye’ye giriş yapmak istediği tarihten geriye doğru son 1 yıl içerisinde en az 185 gün fiilen yurtdışında bulunmasıdır. Taşıt getirecek kişinin yurtdışında yerleşim yeri bulunması ve ikamet tesis etmesi şarttır. Geçici süreyle yurt dışında bulunan veya çalışanlar bu ülkelerde ikamet tesis etmediklerinden dolayı yurtdışında yerleşik sayılmazlar.

185 günden fazla yurtdışında kalan ve olağan durumda yurtdışında ikamet eden kişinin yurtdışında yerleşik olduğu kabul edilir. Bu süre hesabında taşıtlı ve taşıtsız deniz, hava, kara veya demiryoluyla yapılan tüm giriş ve çıkışlar dikkate alınır. 185 günlük sürenin kesintisiz olarak yurtdışında geçirilmesine gerek yoktur.

Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinde yerleşik kişiler, bu ülkelerde adlarına kayıtlı olan kişisel kullanıma mahsus kara taşıtlarını yılda bir kez olmak üzere bir ay süre ile getirebilirler.

 YURDA GİRİŞ-ÇIKIŞ BİLGİLERİNE NEREDEN ULAŞILABİLİR?

Türk pasaportuyla yapılan yurda giriş ve çıkış bilgilerine ‘türkiye.gov.tr’ web sayfası üzerinden ulaşılabilmektedir.


YURTDIŞINDAN EMEKLİ OLAN KİŞİLER YURTDIŞINDA 185 GÜN BULUNMADAN TAŞIT GETİREBİLİR Mİ?

Türkiye Gümrük Bölgesi dışından emekli olan kişilerin, emeklilik tarihinden sonra Türkiye Gümrük Bölgesine ilk defa getirecekleri kişisel kullanıma mahsus kara taşıtları için 185 gün yurtdışında bulunma şartı aranmaz. Sonraki her girişleri için en az 185 gün yurtdışında ikamet etme şartının gerçekleşmesi gerekir.


YABANCILARA AİT TAŞITLARIN TÜRKİYE’DE BULUNMA SÜRESİ NE KADARDIR?

Yabancı uyruklu kişilerin (mavi kart hamili olanlar hariç) taşıtlarına verilecek süre bu kişilerin Türkiye'de kalma süresinden uzun olamaz. Oturma izni bulunmayan yabancı uyruklu kişilere 180 günde toplam 90 gün süre verilir. Türkiye'de oturma izni bulunan yabancı uyrukluların taşıtlarına verilecek süre ise ikamet tezkeresinde belirtilen süre kadar olabilir ve bu süre 730 günden uzun olamaz.


TÜZEL KİŞİLERE AİT TAŞITLARIN TÜRKİYE’DE BULUNMA SÜRESİ NE KADARDIR?

Tüzel kişiliklere ait taşıtların (otomobil, minibüs, arazi taşıtı, kamyonet ve motosiklet) Türkiye’ye getirilmesi halinde 90 güne kadar süre verilir. Ayrıca, getiren kişinin usulüne uygun vekâletname sunması gerekir.


YURTDIŞI GÖREVE ATANMA, ÖĞRENİM GÖRME, ÇALIŞMA VB. SEBEPLERLE YURTDIŞINA GİDEN KİŞİLERDEN KESİN DÖNÜŞ YAPANLAR, TURİSTİK KOLAYLIKLAR KAPSAMINDA TAŞIT GETİREBİLİR Mİ?

Bu kişilerin ikametlerini Türkiye'ye nakletmeleri sebebiyle turistik kolaylıklardan faydalanarak 2 yıl süreyle yabancı plakalı taşıt getirme hakkı bulunmamaktadır.


TÜRK VATANDAŞI İLE EVLİ OLAN YABANCI UYRUKLU EŞ YURTDIŞINDAN ARAÇ GETİREBİLİR Mİ?

Yabancı olan eşin yurtdışından taşıt getirebilmesi için yurtdışında 185 gün ikamet etme şartını taşıması gerekmektedir.


TAŞIT İLE BİRLİKTE RÖMORK YA DA MOTORSUZ KARAVAN GETİRİLEBİLİR Mİ?

Kişisel kullanıma mahsus kara taşıtı ile birlikte römork ya da motorsuz karavan getirilebilir.


TÜRKİYE’YE TAŞIT İLE GİRİŞ YAPTIKTAN SONRA VERİLEN SÜRE BİTMEDEN TAŞIT İLE BİRLİKTE YURTDIŞINA ÇIKILMASI HALİNDE 185 GÜN YURT DIŞINDA BULUNMADAN AYNI TAŞITLA VEYA BAŞKA BİR TAŞITLA GERİ DÖNMEK MÜMKÜN MÜ?

Geçici ithalat izin sürelerinin tamamı kullanılmadan aracı ile Türkiye Gümrük Bölgesi dışına çıkan kişilerin yurtdışında yerleşik olma şartını sağlaması halinde, kullanılmayan süreler eklenmek suretiyle taşıtın yeniden yurda girişine izin verilmektedir.


TAŞIT TÜRKİYE’DE BIRAKILARAK YURTDIŞINA ÇIKILABİLİR Mİ?

Taşıtı Türkiye’de bırakarak yurtdışına çıkmak için en yakın gümrük idaresine başvurulmak suretiyle, taşıtın gümrük idaresine teslim edilmesi ya da taşıtın başkası tarafından kullanılmayacağına ilişkin Tebliğe uygun olarak düzenlenen, iki nüsha imzalı taahhütnamenin gümrük idaresine sunulması ve bu talebin gümrük idaresince uygun bulunması gerekmektedir.

Pasaport işlemleri sırasında söz konusu işlemlerin gerçekleştirilmediğinin tespit edilmesi halinde hak sahibi, önce gümrük idaresine yönlendirilecektir. Bu sebeple herhangi bir mağduriyet yaşanmaması için taşıtsız olarak yurtdışına çıkmadan önce en yakın gümrük idaresine başvurulması gerekmektedir.

GÜMRÜK İDARESİNİN BİLGİSİ DIŞINDA TAŞITI TÜRKİYE’DE BIRAKARAK YURTDIŞINA ÇIKMANIN CEZASI VAR MIDIR?

Taşıtlarını gümrüğün denetimine bırakmadan veya taahhütname ile gümrük idaresinden izin almadan yurtdışına çıkan kişiler haklı bir sebepleri bulunduğunu ispat edemezlerse haklarında, Gümrük Kanunun 238. maddesi uyarınca para cezası uygulanır.

GÜMRÜK İDARESİNE VEYA YEDİEMİN OTOPARKINA GEÇİCİ OLARAK TESLİM EDİLEN TAŞIT BURADA NE KADAR SÜRE KALABİLİR?

Gümrük idaresine veya yediemin otoparkına bırakılan taşıtlar, taşıtın teslim edildiği tarihten itibaren 3 (üç) ay süreyle gümrük gözetiminde kalabilir. Bu sürenin 3 ay daha uzatılması için ilgili gümrük idaresine başvuru yapılabilir. Süresi içerisinde teslim alınmayan ya da süre uzatımı için başvuru yapılmayan taşıtlar hakkında herhangi bir adli veya idari araştırma, inceleme, soruşturma veya kovuşturma bulunmaması halinde tasfiye hükümleri uygulanır.

TURİSTİK KOLAYLIKLAR KAPSAMINDA GETİRİLEN TAŞIT TÜRKİYE’DE SATILABİLİR Mİ?

Turistik kolaylıklardan istifade edilerek geçici ithali yapılan taşıt Türkiye’de bir başkasına satılamaz.

YABANCI TAŞITLAR GEÇİCİ GİRİŞ KARNESİ (YTGGK) VE YABANCI TAŞITLAR GEÇİCİ GİRİŞ FORMU (YTGGF) NEDİR?

Çift uyruklu Türk vatandaşları hariç, belirli bir süre görev yapmak veya öğrenimde bulunmak üzere gelenler ile Türkiye’de geçici olarak oturma iznini haiz emekli yabancıların yerleşim yerlerinde üzerlerine kayıtlı bulunan taşıtları için yetkili kefil kuruluş tarafından (Türkiye Turing ve Otomobil Kurumunca-TURİNG) düzenlenen belgeye yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi denilmektedir. Yukarıda sayılan kişiler kefil kuruluşa başvurarak bu belgeyi alabilirler.

Yabancı taşıtlar geçici giriş formu ise, çift uyruklu Türk vatandaşları hariç olmak üzere, Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik kişilerden, Türkiye’ye belirli bir süre görev yapmak veya öğrenimde bulunmak için gelenler ile Türkiye’de geçici olarak oturma iznini haiz emekli yabancıların ikamet yerlerinde adlarına kayıtlı kişisel kullanıma mahsus kara taşıtları için gümrük idarelerince teminat karşılığında düzenlenen ve yalnız Türkiye için geçerli olan belgeyi ifade eder.

Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi ve yabancı taşıtlar geçici giriş formu kapsamında geçici olarak ithal edilen taşıtlara Emniyet Genel Müdürlüğünce MA – MZ harf serisini taşıyan plakalar verilmektedir.

ÇALIŞMAK VEYA ÖĞRENİM GÖRMEK AMACIYLA TÜRKİYE’YE GELEN YABANCILAR YTGGK VE YTGGF KAPSAMINDA GEÇİCİ OLARAK TÜRKİYE’YE TAŞIT GETİREBİLİR Mİ?

Çift uyruklu Türk vatandaşları hariç olmak üzere, belirli bir süre ile çalışmak veya öğrenim görmek amacıyla gelen, Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik yabancıların ülkelerinde adlarına kayıtlı olan kişisel kullanıma mahsus kara taşıtına geçici bir süreyle Türkiye Gümrük Bölgesinde trafiğe tescil edilmek üzere geçici ithalat izni verilir. Bu taşıtlar çalışma veya öğrenim süresi içerisinde Türkiye Gümrük Bölgesine getirilebilir. Ancak, söz konusu kişilerin Türkiye’de çalışmaya veya öğrenime başladıkları tarih itibariyle yurtdışında yerleşiklik şartını sağlamaları ve kesintisiz olarak çalışmaya veya öğrenime devam etmeleri gerekmektedir.

YABANCI EMEKLİLER YTGGK VE YTGGF KAPSAMINDA GEÇİCİ OLARAK YABANCI PLAKALI TAŞIT GETİREBİLİR Mİ?

Türkiye’de geçici olarak oturma iznine haiz yurtdışından emekli yabancılar, Türkiye’de trafiğe tescil edilmek üzere yabancı plakalı taşıtlarını getirebilirler.

TÜRKİYE’DEN EMEKLİ OLAN YABANCILAR YTGGK VE YTGGF KAPSAMINDA GEÇİCİ OLARAK YABANCI PLAKALI TAŞIT GETİREBİLİR Mİ?

Yurtdışından emekliliği olmayan yabancıların bu kapsamda taşıt getirme hakkı bulunmamaktadır.

MAVİ KART SAHİBİ KİŞİLERİN, YTGGK VE YTGGF KAPSAMINDA YABANCI PLAKALI TAŞIT GETİREBİLMELERİ İÇİN TÜRK VATANDAŞLIĞINDAN ÇIKTIKLARI TARİHTEN SONRA YURTDIŞINDA KALMALARI GEREKİR Mİ?

İzin almak suretiyle Türk vatandaşlığından çıkan kişilerin yani mavi kart sahiplerinin trafiğe tescil edilmek üzere yabancı plakalı taşıt getirebilmeleri için Türk vatandaşlığından çıktıkları tarihten sonra yurtdışında ikamet tesis etmeleri ve 185 gün yurtdışında bulunmaları gerekir.

TÜRKİYE’DE BİR FİRMANIN ORTAĞI OLAN KİŞİLER YTGGK VE YTGGF KAPSAMINDA YABANCI PLAKALI TAŞIT GETİREBİLİR Mİ?

Tüzel kişiliği temsil ve ilzama yetkili olan ve bu durumun şirket ana sözleşmesinde yer aldığını ispat eden firma ortağı kişiler, Türkiye’de trafiğe tescil edilmek üzere yabancı plakalı taşıt getirebilirler.

YTGGK VE YTGGF İÇİN ARANAN TEMİNAT TUTARI NE KADARDIR?

Gümrük idarelerince Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Formu düzenlenmesi için taşıtın gümrük vergilerinin %20 fazlası tutarında teminat verilmesi gerekmektedir. Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Karnesi için aranan teminat miktarı ise yetkili kefil kuruluş olan Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu-TURİNG tarafından vergi tutarlarına bağlı olarak belirlenmektedir.

YTGGK VE YTGGF KAPSAMINDA GETİRİLEN TAŞITLAR İÇİN NE KADAR SÜREDE BAŞVURU YAPILMALIDIR?

Geçici trafik tescil belgesinin düzenlenmesi için gümrük idaresine başvurunun, bu taşıtların Türkiye Gümrük Bölgesine ilk giriş tarihinden itibaren 30 (otuz) gün içinde yapılması gerekir. Bu süre içerisinde gümrük idaresine başvurulmaması durumunda Gümrük Kanunu uyarınca yasal işlem tesis edilir.

YTGGK VEYA YTGGF ALABİLMEK İÇİN GEREKLİ OLAN BELGELER NELERDİR?

Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Karnesi veya Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Formu alabilmek için,

1-Yabancı uyruklu kişiler ile Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşim yeri olan Türkiye'de belirli bir süre görev yapmak veya öğrenimde bulunmak için gelen mavi kartlı kişilerden olmak,

2-İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğünden alınan ikamet tezkeresi belgesi ile birlikte durumlarına uygun olan;

Çalışmak üzere Türkiye’de bulunanlar için, çalışma izin belgesi,

Öğrenciler için, kayıtlı olduğu okul idaresi tarafından düzenlenen öğrenim belgesi,

Emekliler için, yurtdışından emekli olduğunu gösterir emeklilik belgesi istenilmektedir.

YTGGK VEYA YTGGF İLE KAYDEN GİRİŞİ YAPILACAK TAŞITLARA NE KADAR SÜRE VERİLMEKTEDİR?

Bu kapsamda getirilecek taşıtlara, kişinin ikamet tezkeresi ve çalışma izni ile öğrenim süresi de göz önünde bulundurularak her defasında 2 yılı geçmeyecek şekilde süre verilmektedir.

YTGGK VEYA YTGGF KAPSAMINDA TAŞIT GETİREN KİŞİNİN İŞTEN AYRILMASI VEYA ÖĞRENİMİNİN SONA ERMESİ DURUMUNDA NE YAPMASI GEREKİR?

Bu kişilerin en geç 30 (otuz) gün içerisinde gümrük idaresine başvurarak taşıtlarını yurtdışı etme, devir veya terk işlemlerinden birini tesis etmeleri gerekir. Aksi durumda 4458 sayılı Gümrük Kanununun 238. maddesi uyarınca taşıt yurtdışı edilir.

YTGGK VEYA YTGGF KAPSAMINDA GETİRİLEN TAŞITI TÜRKİYE’DE TAŞIT SAHİBİNDEN BAŞKA KİMLER KULLANABİLİR?

YTGGK veya YTGGF kapsamında getirilen taşıtlar Türkiye’de taşıt sahibinin eşi, usul ya da füruu olan kişilerce (ana, baba, eş ve çocuklar) ve özel bir hizmet akdi ile taşıt sürücüsü olarak taşıt sahibi tarafından istihdam edilen Türkiye Gümrük Bölgesinde yerleşik kişi tarafından kullanılabilir. Taşıt sahibi dışında taşıtı kullanabilecek bu kişilerin de trafik tescil belgesinde isimlerinin yer alması gerekmektedir.

YTGGK VEYA YTGGF KAPSAMINDA GETİRİLEN TAŞIT TÜRKİYE’DE BİR BAŞKA KİŞİYE SATILABİLİR Mİ?

YTTGK veya YTGGF kapsamında geçici ithal edilen taşıtların, yine bu belgeye istinaden taşıt getirme hakkı bulunan bir başkasına devri mümkündür. Ancak bu halde, kişilerin asıl yerleşim yerinin bulunduğu ülkede ya da o ülkenin elçilik veya konsolosluklarda mülkiyet devrinin yapıldığının belgelendirilmesi ve taşıtın gümrük idaresinin denetimine alınması gerekmektedir.

YTGGK VEYA YTGGF KAPSAMINDA GETİRİLEN TAŞITIN BAŞKA BİR YABANCIYA DEVRİNDE HANGİ ŞARTLAR ARANIR?

YTGGK veya YTGGF kapsamında getirilen taşıtın başka bir yabancıya devredilebilmesi için, taşıtı devredecek kişinin Türkiye’ye geliş amacına yönelik şartlarında değişiklik olmaması; devralacak kişinin ise, Türkiye’de çalışmaya veya öğrenim görmeye başladığı tarih itibarıyla yurtdışında yerleşik olma koşulunu sağlıyor olması ve taşıtın devir alınacağı tarih itibarıyla çalışma veya öğrenim durumunun kesintisiz olarak devam etmesi gerekir.

BEDELSİZ İTHALAT NEDİR? BEDELSİZ İTHALAT YOLUYLA GETİRİLEN EŞYANIN KAPSAMINA NELER GİRER?

Bedelsiz ithalat; bedeli için döviz transferi yapılmadan yurt dışında elde edilen ve yurda getirilmesi mecburi olmayan dış kazanç ve tasarruflarla satın alınan bazı şahsi ve ticari mahiyette eşyanın yurda ithalidir. Motorlu ve motorsuz özel nakil vasıtaları, kullanılmış ev eşyası, işyeri nakli suretiyle getirilen sermaye malları, teknik malzemeler ile büro ve dükkân malzemeleri bedelsiz ithalat yolu ile Türkiye’ye getirilebilir.

BEDELSİZ ARAÇ İTHALATINDA VERGİ MUAFİYETİNİN KAPSAMI NEDİR?

Bedelsiz araç ithalinde yalnızca gümrük vergisi muafiyeti söz konusudur. Aracın motor hacmine göre değişen oranda Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve KDV serbest dolaşıma girişi sırasında gümrük idarelerince tahsil edilir. Bununla birlikte, veraset yoluyla intikal eden araçların ithalinde gümrük vergisinin yanı sıra ÖTV ve KDV muafiyeti de söz konusudur.

KİMLER BEDELSİZ İTHALAT KAPSAMINDA YURDA ARAÇ GETİREMEZ?

a) Yirmi dört ayı aşmayan süreyle Türkiye Gümrük Bölgesi dışında geçici olarak görevlendirilen kamu görevlileri,

b) Evlilik suretiyle Türk vatandaşlığına geçenler,

c) Yurtdışındaki kadrolara sürekli görev için atanan kamu görevlileri için hariç olmak üzere çifte vatandaşlık statüsüne haiz Türk vatandaşları,

d) Sürekli görevle yabancı bir ülkede bulunmakta iken, yine sürekli görevle başka bir yabancı ülkeye atanması nedeniyle yerleşim yerini Türkiye Gümrük Bölgesine kesin olarak nakledemeyen kamu görevlileri,

e) Mavi kart sahibi kişiler bedelsiz araç ithal edemezler.

YABANCI PLAKALI ARACI GÜMRÜK VERGİSİZ OLARAK TÜRKİYE’YE İTHAL ETME HAKKINA SAHİP OLAN KİŞİLER KİMLERDİR?

a) Türkiye Gümrük Bölgesi dışında en az 24 ay ikamet ettikten sonra, yerleşim yerini Türkiye Gümrük Bölgesine kesin olarak nakleden Türk vatandaşları. Bu kişilerin, Türkiye’ye son giriş tarihinden geriye doğru bakıldığında yurtta bir takvim yılında altı aydan fazla kalmamış olmaları gerekir. Türkiye’de 45 güne kadar olan kalışlar yurt dışında kalış süresinden sayılır. Türkiye Gümrük Bölgesi dışında son on yıl içinde en az beş yıl ikamet eden gerçek kişiler için yerleşim yerine ilişkin bu süre şartı aranmaz.

b) Yurt dışındaki milli veya milletlerarası kadrolara sürekli görevli olarak atanıp da bu görevlerinden dönen kamu görevlileri (Bu kişiler için Türkiye gümrük bölgesi dışında en az 24 ay ikamet şartı aranmaz).

c) Türk vatandaşlığına geçmek suretiyle yerleşim yerini yabancı bir ülkeden Türkiye Gümrük Bölgesine kesin olarak nakleden gerçek kişiler. (Bu kişiler için Türkiye gümrük bölgesi dışında en az 24 ay ikamet şartı aranmaz).

d) Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik kişilerin vefatı halinde, Türkiye’de ikamet eden gerçek kişi mirasçıları. Yurt dışında yerleşik murisin Türkiye Gümrük Bölgesinde geriye doğru bir takvim yılında altı aydan fazla kalmamış olmaları gerekir. Türkiye Gümrük Bölgesinde bir takvim yılında kırk beş güne kadar kalışlar yurt dışındaki ikamet süresinden sayılır. Türkiye Gümrük Bölgesi dışında son on yıl içinde en az beş yıl ikamet eden gerçek kişiler için yerleşim yerine ilişkin bu süre şartı aranmaz.

Muafiyet şartlarının sağlanması halinde; motorlu ve motorsuz nakil vasıtalarından her birinden birer adet getirilmesi mümkündür. Bedelsiz araç ithalatından yararlanma hakkı 5 yılda bir verilmiştir. İlk aracın fiili ithalat tarihi üzerinden beş yıl geçmiş olması ve diğer şartların sağlanmış olması halinde tekrar bu kapsamda araç ithal edilmesi mümkündür.

BEDELSİZ İTHALAT YOLUYLA GETİRİLEN ARACIN SATIŞI VEYA DEVRİ MÜMKÜN MÜDÜR?

Bu kapsamda getirilen araçlar 1 yıl geçmedikçe, gümrük idaresine izin alınmaksızın belli bir para karşılığı veya karşılıksız olarak ödünç verilemez, teminat olarak gösterilemez, kiralanamaz, devredilemez veya satılamaz.
Aksi şekilde davranılması halinde, gümrük vergileri Gümrük Kanunu’nun 181 ila 194. maddelerindeki esaslara göre tahsil olunur ve yükümlüler hakkında ayrıca cezai takibat yapılır.

BEDELSİZ İTHALAT YOLUYLA GELEN ARAÇLARDA ÖDENECEK VERGİLER NELERDİR?

Aracın motor hacmine göre değişen oranda Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve aracın CIF Değeri (Navlun ve sigorta bedeli dahil kıymeti) ve ÖTV Toplamının % 18’i oranında Katma Değer Vergisi (KDV) aracın serbest dolaşıma girişi sırasında gümrük idarelerince tahsil edilir.

SON EKLENEN MAKALELER
İyzico
Whatsapp