YURT DIŞINDAN TÜRKİYE’YE CEP TELEFONU GETİRMEK İSTEYENLERİN BİLMESİ GEREKENLER
Yolcu beraberinde cep telefonu getirmek mümkün müdür?
Evet getirilebilir. Cep telefonunun (TV, müzik çalar, video oynatabilme özelliğine sahip olanlar dâhil) vergiden muafen getirilebilmesi için, ancak yolcu beraberi kişisel eşya statüsünde olması gerekmektedir.
Hangi aralıklarla cep telefonu getirilebilir?
15/05/2019 tarih ve 30775 sayılı Cumhurbaşkanı Kararınca 3 takvim yılı içerisinde 1 adet cihazın yurda getirilebileceği belirlenmiştir.
Yolcu beraberinde hediyelik eşya statüsünde cep telefonu getirilebilir mi?
Hayır, hediyelik eşya statüsünde muafen veya vergileri ödenerek cep telefonu getirilmesi mümkün bulunmamaktadır. Dolayısıyla, bu yolla cep telefonu getirilmiş olsa dahi hiçbir surette sahibine teslim edilmemektedir.
Kimler yolcu beraberi kişisel eşya statüsünde cep telefonu getiremez?
Yabancı misyon mensupları bu kapsamda cep telefonu getirme hakkına sahip değildirler.
Yurt dışından getirilen cep telefonunun Merkezi Cihaz Kayıt Sistemine kaydedilmeden kullanılması mümkün müdür?
Yurtdışından getirilen telefonlar 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir. Cihaz 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılmaktadır.
Merkezi Cihaz Kayıt Sistemine nasıl kayıt olunur?
T.C. kimlik numarası ve yabancı kimlik numarası bulunan, e-Devlet şifresi alabilen kişilerin tek kayıt mercii olan e-Devlet kapısı üzerinden sisteme giriş yaparak gerekli bilgileri doldurmak suretiyle kayıt işlemini gerçekleştirmesi gerekmektedir. E-devlet kapısın üzerinden işlemde bulunmasına izin verilmeyen kişiler (diplomatik belge sahipleri) aşağıda belirtilen işletmecilerin Abone Kayıt Merkezlerine başvurur. www.turktelecom.com.tr www.turkcell.com.tr www.vodafone.com.tr
Kayıt işleminden önce yapılması gerekenler nelerdir?
Öncelikle e-devlet sisteminden kayıt hakkının sorgulanması (https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kayit-hakki-sorgulama) ve akabinde de harç ücretinin yatırılması (2021 yılı için 2.006,00 TL) gerekmektedir
Pasaport kayıt hakkı ücretsiz veya ücretli olarak başkasına devredilebilir mi?
Ticaret Bakanlığı’nın düzenlemesine göre bir kişi yurt dışından 3 yılda 1 cihaz getirebilmektedir. Bu düzenleme çerçevesinde cihaz kaydı yapılan cihazın, sadece kayıt yaptıran pasaport sahibinin TC. Kimlik Numarasına kayıtlı GSM hatlarıyla kullanabileceğinden kayıt hakkının bir başkasına devredilmesi mümkün olmamaktadır.
18 yaşından küçükler için cihaz kaydı yapılabilir mi?
18 yaşından küçük T.C. vatandaşları yurt dışından yolcu beraberinde cihaz getirebilir ve kendi adlarına kayıt yaptırabilir. 18 yaşından küçükler için kayıt başvuruları; anne, baba ya da yasal temsilcilerinin kendi e-devlet sayfaları üzerinden başvuru türü olarak ‘’çocuğumun bilgileri ile başvuru yapacağım’’ seçeneği işaretlenerek çocuğun bilgileri kullanılmak suretiyle yapılabilmektedir.
Posta ile gelen ya da internet üzerinden satın alınan cihaz kayıt edilebilir mi?
Ticaret Bakanlığı’nın düzenlemeleri doğrultusunda posta ile gelen ya da internet üzerinden satın alınan cihazlar kayıt altına alınamamaktadır.